Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει πως το περίσσευμά της δεν αποβάλλεται άμεσα από τον οργανισμό. Αντί για αυτό αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό. Γι’ αυτό, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη περιέχεται στο λάδι που προέρχεται από λιπαρά ψάρια, στο συκώτι και στο γάλα, ενώ μερικές φορές προστίθεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στη μαργαρίνη.
Συμβάλλει σημαντικά:
- στην σωματική ανάπτυξη
- την όραση
- το αναπαραγωγικό σύστημα
Παρόλα αυτά, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει τα εξής:
- Πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά
- Ναυτία, τάση για εμετό
- Απώλεια όρεξης
- Απώλεια βάρους
Σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες ηλικίας 40-50 ετών με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Βιταμίνη Α και Καρκίνος: Φίλοι ή εχθροί;