Κωνσταντίνος Παναγούλιας: Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες.

08-06-2021

Η επόμενη μέρα της πανδημίας. Η επόμενη μέρα του ΣΦΕΕ. Οι προτεραιότητες και το περιβάλλον.

Στις 17 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Αν και καταστατικά ήταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο, μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία ήδη διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον για την φαρμακευτική αγορά. Τις διαχρονικές, αλλά και τις νέες προκλήσεις του κλάδου που προκύπτουν μετά την πανδημία, αναζητά το healthview, φιλοξενώντας καθημερινά μέχρι τις εκλογές, τις απόψεις των νυν, αλλά και των υποψηφίων μελών του ΔΣ του ΣΦΕΕ, σε αυτό το αφιέρωμα. Μετά τους κ.κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, και Πασχάλη Αποστολίδη, φιλοξενούμε την απάντηση του κου Κωνσταντίνου Παναγούλια, Γενικού Διευθυντή της ΒΙΑΝ, Αντιπροέδρου της ΒΙΑΝΕΞ. Ο νυν Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΦΕΕ., κωδικοποιεί τους στόχους με τρεις στρατηγικές προτεραιότητες.

Κε Παναγούλια, πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον στον κλάδο και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το ΣΦΕΕ;

Τα επόμενα χρόνια ο ΣΦΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί σε τρείς βασικές στρατηγικές προτεραιότητες και σε συνεργασία με την πολιτεία να εκπονήσει τις ανάλογες δράσεις και πολιτικές :

1.Ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης και αντιμετώπιση του προβλήματος των δυσβάστακτων επιστροφών.

Το πρόβλημα επιτείνεται περαιτέρω από τις νέες ακριβές θεραπείες, οι οποίες αποτελούν σημαντική πρόκληση για όλα τα ασφαλιστικά συστήματα.

Θα πρέπει συνεπώς να υποβοηθήσουμε την πολιτεία να αναπτύξει έξυπνους τρόπους ελέγχου και εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και συγχρόνως να εισαγάγει εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των καινοτόμων θεραπειών.

2.Απρόσκοπτη και γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την σημαντική ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης, την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων που δυσχεραίνουν και καθυστερούν την αδειοδότηση, τιμολόγηση και αποζημίωση των καινοτόμων θεραπειών αλλά και με την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων  ώστε να  δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την χρηματοδότηση της καινοτομίας.

3.Ενίσχυση του αποτυπώματος της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελληνική οικονομία.

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ και την απασχόληση και παρά την οικονομική και υγειονομική κρίση αποδείχθηκε βασικός στυλοβάτης της επενδυτικής προσπάθειας τόσο σε πάγιο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις όσο και σε έρευνα, ανάπτυξη και τεχνογνωσία.

Συγχρόνως η εξωστρέφεια της την κατατάσσει στους ισχυρότερους εξαγωγικούς κλάδους.

Παράλληλα η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ωθεί και διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα μας κυρίως στον τομέα της Ε&Α και των υπηρεσιών.

Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα σημαντικό μέρος των πόρων του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)  πρέπει να διοχετευθούν προς την Φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα στον χώρο της Υγείας.

 

Δείτε ακόμη:

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Συνυπευθυνότητα μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας.

Έλενα Χουλιάρα: Να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το φάρμακο.

Πασχάλης Αποστολίδης: Τώρα είναι η ευκαιρία να επιλύσουμε τα δομικά προβλήματα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Κοινό «ασθενοκεντρικό» όραμα και για την πολιτεία και για τον Σύνδεσμο.

Roberto Greco: Να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα της πανδημίας