Έλενα Χουλιάρα: Να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το φάρμακο.

10-06-2021

Η επόμενη μέρα της πανδημίας, η επόμενη μέρα του ΣΦΕΕ. Οι προτεραιότητες και το περιβάλλον.

 Στις 17 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Αν και καταστατικά ήταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο, μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία ήδη διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον για την φαρμακευτική αγορά. Τις διαχρονικές, αλλά και τις νέες προκλήσεις του κλάδου που προκύπτουν μετά την πανδημία, αναζητά το healthview, φιλοξενώντας καθημερινά μέχρι τις εκλογές, τις απόψεις των νυν, αλλά και των υποψηφίων μελών του ΔΣ του ΣΦΕΕ, σε αυτό το αφιέρωμα. Σήμερα τον λόγο έχει η κυρία Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, Μέλος Δ.Σ. ΣΦΕΕ & PIF                                                                      

Κα Χουλιάρα, πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον στον κλάδο και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το ΣΦΕΕ;

Η νέα πραγματικότητα – των τελευταίων 15 μηνών που όλοι βιώνουμε – ανέδειξε όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη άμεσης προσαρμογής και ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της πρόληψης καθώς και την ανάγκη για ταχεία πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Παράλληλα η πανδημία, ανέδειξε την αξία της καινοτομίας, της φαρμακευτικής έρευνας στην Υγεία, αλλά και την αξία της συνεργασίας του κλάδου με την επιστημονική και την υγειονομική κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς, τις ρυθμιστικές αρχές και την Πολιτεία καθώς χάρη σε αυτά έγινε εφικτό αυτό που λίγους μήνες πριν όλοι πίστευαν και δήλωναν ως ανέφικτο.

Η επόμενη μέρα για τον ΣΦΕΕ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία καθώς για πρώτη φορά όλα αυτά, που τόσα χρόνια προσπαθούσαμε να αναδείξουμε, έχουν τεθεί ξεκάθαρα ως προτεραιότητες και από την Πολιτεία. Ο ΣΦΕΕ την επόμενη μέρα θα πρέπει ως σημαντικός συνομιλητής της Πολιτείας να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το φάρμακο, με βασικούς άξονες την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος, (επαναπροσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αναθεώρηση του μηχανισμού επιστροφών), την προαγωγή της φαρμακευτικής καινοτομίας (ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες), την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη (προώθηση επενδύσεων) – μία νέα πολιτική, στην οποία το φάρμακο και η υγεία θα αποτελούν επένδυση κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Δείτε ακόμη:

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Συνυπευθυνότητα μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας.

Κωνσταντίνος Παναγούλιας: Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες.

Πασχάλης Αποστολίδης: Τώρα είναι η ευκαιρία να επιλύσουμε τα δομικά προβλήματα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Κοινό «ασθενοκεντρικό» όραμα και για την πολιτεία και για τον Σύνδεσμο.

Roberto Greco: Να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα της πανδημίας

Nίκος Ραγκούσης: Βιώσιμο και προβλέψιμο περιβάλλον για τον κλάδο