Σταύρος Θεοδωράκης: Κοινό «ασθενοκεντρικό» όραμα και για την πολιτεία και για τον Σύνδεσμο.

09-06-2021

Η επόμενη μέρα της πανδημίας. Η επόμενη μέρα του ΣΦΕΕ. Οι προτεραιότητες και το περιβάλλον.

Στις 17 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Αν και καταστατικά ήταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο, μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία ήδη διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον για την φαρμακευτική αγορά. Τις διαχρονικές, αλλά και τις νέες προκλήσεις του κλάδου που προκύπτουν μετά την πανδημία, αναζητά το healthview, φιλοξενώντας καθημερινά μέχρι τις εκλογές, τις απόψεις των νυν, αλλά και των υποψηφίων μελών του ΔΣ του ΣΦΕΕ, σε αυτό το αφιέρωμα. Σήμερα και μετά και τον κο Παναγούλια ακολουθεί ο κος Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της CHIESI Hellas σε Ελλάδα & Κύπρο και Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Κε Θεοδωράκη, πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον στον κλάδο και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το ΣΦΕΕ;

 Για μια σχεδόν δεκαετία ήταν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας που καθόρισαν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Προκαθορισμένη και μονόπλευρα αποφασισμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη βάση κάποιου φαρμακοοικονομικού μοντέλου – που ποτέ δεν παρουσιάστηκε… πέρα από έναν δείκτη / ποσοστό % – που προέβλεπε ότι «οι ασθενείς θα έπρεπε να λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους θεραπεία καθοριζόμενη από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας».   

Αν και η  δημοσιονομική προσαρμογή  ολοκληρώθηκε πριν καιρό, φαίνεται ότι οι ανάγκες της φαρμακευτικής δαπάνης παραμένουν ανελαστικές, με αποτέλεσμα υψηλό claw back για τους φαρμακευτικούς παρόχους. Δυστυχώς οι κυβερνητικές αποφάσεις  στράφηκαν κυρίως  στην κατανομή  / αναδιανομή του και λιγότερο στην αναζήτηση των πόρων που θα οδηγούσαν στη δραστική μείωσή του. Ο συμψηφισμός ποσών διενέργειας κλινικών μελετών & έρευνας με αντίστοιχα ποσά claw back είναι μια θετική πρωτοβουλία αν και η προσέλκυση κλινικών μελετών προϋποθέτει ένα επενδυτικό και όχι «λογιστικό  mindset». Η αναθεώρηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, που  πρακτικά μέχρι σήμερα βρισκόταν ψηλά μόνο στην agenda της φαρμακοβιομηχανίας, θα πρέπει να περάσει και στην αντίστοιχη θέση στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. Η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες  προϋποθέτει ότι και το ίδιο το κράτος θα επιθυμεί την είσοδό τους στην αγορά.   

Σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα μια άλλη εξωτερική παράμετρος, η παρουσία ενός ιού, απαίτησε τη δημιουργία  νέων μοντέλων στην παροχή της ιατρικής περίθαλψης αλλά και  ενημέρωσης. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της καθυστέρησης στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας & θεραπείας από ασθενείς που ανέβαλλαν τα διαγνωστικά τους ραντεβού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όχι μόνο των κρατικών δομών υγείας αλλά και του Συνδέσμου στο πλαίσιο ενός «Ασθενοκεντρικού Οράματος». Η ανάλυση της «επόμενης ημέρας» και  των προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες υιοθετώντας νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να είναι αναμφίβολα στις προτεραιότητες του Συνδέσμου.       

Ο ΣΦΕΕ ήταν και παραμένει  ένας ειλικρινής συνομιλητής της πολιτείας γιατί η Υγεία είναι προτεραιότητα όλων μας!   

 

Δείτε ακόμη:

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Συνυπευθυνότητα μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας.

Κωνσταντίνος Παναγούλιας: Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες.

Έλενα Χουλιάρα: Να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το φάρμακο.

Πασχάλης Αποστολίδης: Τώρα είναι η ευκαιρία να επιλύσουμε τα δομικά προβλήματα.