Αλκοόλ: Η συχνή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

28-07-2017

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ εκτός αν πρόκειται για ένα μικρό ποτηράκι κρασί την ημέρα, το οποίο βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τώρα μαθαίνουμε όμως πως το αλκοόλ, και μάλιστα η συχνή κατανάλωση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανία εστίασαν σε στοιχεία από τη μελέτη Danish Health Examination Survey (DAHNES) της περιόδου 2007–2008. Μελέτησαν κατοίκους της Δανίας από 18 ετών και άνω, αναφέροντας στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη εξαιρέθηκαν, όπως επίσης οι έγκυες ή όσες είχαν γεννήσει πρόσφατα. Εν τέλει το δείγμα απαρτίστηκε από 70.551 άτομα που είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοόλ. Η παρακολούθησή τους διήρκεσε έως το 2012, με μέσο χρόνο συμμετοχής τα 4,9 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia. Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Τζανε Τολστρουπ και οι συνεργάτες της ένα ποτό τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνει αποτελεσματικά τις πιθανότητες νόσησης.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, εν συγκρίσει με την πλήρη αποχή απ’ αυτό, σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η κατάχρηση αυξάνει τον κίνδυνο.

 

Τα πρότυπα κατανάλωση αλκοόλ διακρίθηκαν σε: απέχοντες, πότες με συχνότητα μικρότερη της μιας φοράς την ημέρα ανά εβδομάδα, 1-2 ημέρες/εβδομάδα, 3-4 ημέρες/εβδομάδα και 5-7 ημέρες/εβδομάδα. Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ (πέντε ή περισσότερα ποτά ανά περίπτωση) είτε δεν αναφέρθηκε καθόλου ως πρακτική, είτε συνέβαινε λιγότερο από μια ημέρα της εβδομάδας ή μια ή και περισσότερες φορές εβδομαδιαίως.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών (κρασί, μπίρα, αλκοολούχα ποτά) επίσης καταγράφηκε ως εξής: λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, 1-6 ποτά/εβδομάδα, 7 ή και περισσότερα/εβδομάδα για τις γυναίκες και 7-13 και 14 ή περισσότερα/εβδομάδα για τους άνδρες.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε αυξηθεί, μειωθεί ή ήταν σταθερή τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ενώ η συχνότητα του διαβήτη αντλήθηκε από στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Διαβήτη της Δανίας.

Τέλος, συνεκτιμήθηκαν μεταβλητές όπως, το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η διατροφή, η ψυχαγωγική δραστηριοποίηση, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η υπέρταση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 859 άνδρες και 887 γυναίκες εκδήλωσαν διαβήτη. Ο μικρότερος κίνδυνος διαβήτη αφορούσε στα άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Οι άνδρες που έπιναν 14 ποτά την εβδομάδα είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο νόσησης, συγκριτικά με τους απέχοντες του αλκοόλ και οι γυναίκες που έπιναν εννέα ποτά την εβδομάδα είχαν 58% μικρότερο κίνδυνο.

Η κατανάλωση αλκοόλ 3-4 φορές την εβδομάδα μείωνε κατά 27% τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες και 32% στις γυναίκες, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τα είδη ποτών, η μέτρια έως υψηλή κατανάλωση κρασιού σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που αποδίδεται στις πολυφαινόλες που περιέχει το κρασί και στις επίδρασή τους στο σάκχαρο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν επτά ή περισσότερα ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν 25-30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την εβδομάδα.

Η κατανάλωση μιας έως έξι μπίρες την εβδομάδα μείωνε κατά 21% τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες δεν είχε ανάλογη επίδραση. Οι γυναίκες που έπιναν επτά ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είχαν 83% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ αυτό δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και η κατανάλωση αλκοόλ 3-4 φορές την εβδομάδα σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Δημιουργεί απώλεια μυικής μάζας στις γυναίκας
Αλκοόλ: Πως μπορεί να τονώνει τη μνήμη μας