Άνοια: Τα σταυρόλεξα είναι η καλύτερη ασπίδα

18-07-2017

Φαίνεται πως οι άνθρωποι κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας που λύνουν σταυρόλεξα, ξέρουν καλά τι κάνουν. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως τα σταυρόλεξα μπορούν να ακονίσουν τον εγκέφαλο μας και να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις πιθανότητες για άνοια στην τρίτη ηλικία.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία που αφορούν πάνω από 17.000 υγιή άτομα, 50 ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για το πόσο συχνά έλυναν σταυρόλεξα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν online γνωστικά τεστ για να καταγράψουν το επίπεδο της εγκεφαλικής λειτουργικότητας των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Λονδίνο, έδειξαν πως όσο πιο τακτικά έλυνε κάποιος σταυρόλεξα, τόσο καλύτερες επιδόσεις είχε στα τεστ προσοχής, λογικής και μνήμης.

Έτσι, οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα άτομα που αρέσκονται να λύνουν σταυρόλεξα έχουν εγκεφαλική λειτουργία αντίστοιχη αυτής ατόμων δέκα χρόνια νεότερων, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ακρίβεια της μεσοπρόθεσμης μνήμης και την ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων γραμματικής.

«Εντοπίσαμε άμεση σχέση μεταξύ της συχνότητας επίλυσης σταυρολέξων και της ταχύτητας και ακρίβειας σε εννέα γνωστικούς τομείς, περιλαμβανομένης της προσοχής, της λογικής και της μνήμης. Οι επιδόσεις ήταν διαρκώς καλύτερες μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν ότι έλυναν τακτικά σταυρόλεξα και γενικά βελτιώνονταν με τη συχνότητα ενασχόλησης τους», εξήγησε ο Κιθ Γουεσνες, καθηγητής Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Ο Κλάιβ Μπαλλαρντ, καθηγητής Σχετικών με τη Γήρανση Ασθενειών στο ίδιο πανεπιστήμιο συμπλήρωσε ότι «γνωρίζουμε πως πολλούς από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην άνοια μπορούν να προληφθούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής κάνουν τη διαφορά στην διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου ώστε να σταματήσουμε την διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα της άνοιας. Δεν μπορούμε να πούμε βέβαια ότι τα σταυρόλεξα μας κάνουν εξυπνότερους, αλλά σίγουρα βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργικότητα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Όνειρα: Πότε είναι προάγγελος άνοιας και Πάρκινσον