Άνοια: Τι να αλλάξετε στη ζωή σας για να την αποφύγετε

26-06-2017

Ο τρόπος ζωής μας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία μας. Η διατροφή μας, οι συνήθειες μας, η άσκηση… Αυτό δεν φαίνεται μόνο στη σωματική μας υγεία αλλά και στην πνευματική μας υγεία. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως μικρές, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής ίσως καθυστερούν την απαρχή της άνοιας ή επιβραδύνουν την εξέλιξή της άνοιας.

Ειδικοί της επιτροπής των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από αίτημα του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Γήρανση συνέταξαν μια έκθεση για την αναζήτηση μέτρων καθυστέρησης της γνωστικής εξασθένησης ή της άνοιας.

Αρκετά επιστημονικά στοιχεία ήδη δείχνουν ότι η διατήρηση του μυαλού σε δράση μέσω «γνωστικής εκπαίδευσης», ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η γυμναστική μπορεί πράγματι να αποφέρουν καρπούς σε ότι αφορά την υγεία του εγκεφάλου.

«Αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ότι όλα αυτά αποτρέπουν τη γνωστική εξασθένηση που έρχεται με τα γηρατειά ή την άνοια, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τέτοιους είδους χρήσιμες πληροροφίες», εξηγεί ο Δρ Αλαν Λέσνερ, πρόεδρος της επιτροπής.

Και συμπληρώνει ότι σε ορισμένα πεδία οι αποδείξεις είναι επαρκείς ότι τροποποιώντας τον τρόπο ζωής όντως μπορεί να έχει όφελος.

«Τουλάχιστον για δύο εξ αυτών γνωρίζουμε πως κάνουν καλό σε πολλά άλλα πράγματα που οι άνθρωποι κάνουν ή που μπορεί αν υποφέρουν απ’ αυτά. Και αυτά είναι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης του αίματος αν πάσχεις από υπέρταση και η άθληση», λέει.

Σύμφωνα με την έκθεση, τρεις πολλά υποσχόμενοι τομείς για περαιτέρω διερεύνηση είναι:
– Η γνωστική εξάσκηση: μέσω ειδικών προγραμμάτων, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων έξυπνων συσκευών, το άτομο μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη μάθηση λύνοντας προβλήματα λογικής. Καλοσχεδιασμένη κλινική δοκιμή έδειξε ότι η γνωστική εξάσκηση με την πάροδο του χρόνου βελτιώνει την μακροπρόθεσμη πνευματική λειτουργία των υγιών ενηλίκων.
– Η αρτηριακή πίεση: επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος της υπέρτασης με φαρμακευτική αγωγή, διατροφή και γυμναστική, ειδικά στη μέση ηλικία, μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ.
– Η γυμναστική: όσο περισσότερο σωματικά δραστήριος είναι κανείς τόσο καθυστερεί την πνευματική εξασθένηση που σχετίζεται με το γήρας. Πάντως, η άθληση έχει και άλλα οφέλη, όπως την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η γνωμοδοτική επιτροπή σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθεί να αναδείξει τις καλύτερες πνευματικές δραστηριότητες ή πόσο χαμηλά πρέπει να πέσει η τιμή της αρτηριακής πίεσης του αίματος ή πόση γυμναστική χρειάζεται κάποιος για να αποκομίσει οφέλη.

Και τα τρία πεδία είναι ανοιχτά προς περαιτέρω μελέτη και μόνο οι τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες μπορούν να αποδείξουν αν όντως υπάρχουν απτά οφέλη υγείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτό είναι το νέο σύμπτωμα της νόσου που πρέπει να προσέχουμε
Άνοια: Πως οι καλές οικογενειακές σχέσεις απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης