Απιστία: 9 λόγοι που απατούν οι άνδρες και οι γυναίκες

15-01-2018

Η απιστία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μιας σχέσης κι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Ποιες είναι όμως οι βασικές αιτίες για τις οποίες μπορεί να απατήσει ένας άνδρας ή μια γυναίκα;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η λίστα με τους πιθανούς λόγους που οδηγείται στην απιστία ένας άντρας ή μια γυναίκα είναι ατελείωτη, τι λένε όμως για όλα αυτά οι επιστήμονες;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Journal of Sex Research και η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις 495 νέων αποκαλύπτει εννέα βασικές αιτίες πίσω από την απιστία.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο που τους έδωσαν οι επιστήμονες υπέδειξαν ότι οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην απιστία είναι:

1. η χαμηλή ικανοποίηση από τη σχέση
2. η παραμέληση από τον σύντροφο
3. ο θυμός
4. η ερωτική επιθυμία για τρίτο πρόσωπο

Οι παραπάνω αιτίες είναι οι πιο συνηθισμένες και επιβεβαιώνονται και από παλιότερες επιστημονικές έρευνες. Από τις πιο «πρωτότυπες» απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στη νέα έρευνα ήταν οι εξής:

5. το «ξεθώριασμα» του έρωτα
6. η έλλειψη δέσμευσης και ενδιαφέροντος για τη σχέση
7. η επιθυμία του ατόμου να γίνει πιο δημοφιλές
8. η επιθυμία για μεγαλύτερη ποικιλία σεξουαλικών συντρόφων
9. η μέθη και η απουσία λογικής σκέψης

Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι το θέμα «απιστία» δεν έχει να κάνει μόνο με τον έρωτα και την αγάπη (ή την απουσία των συναισθημάτων αυτών) σε μια σχέση. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα ήταν άλλωστε ψυχολόγοι, γι’ αυτό και αναζήτησαν και αιτίες τις απιστίας που σχετίζονται με το πώς βλέπει το άτομο τον ίδιο τον εαυτό του μέσα στη σχέση.

«Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι όλα τα περιστατικά απιστίας και όλες οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την απιστία είναι αποτέλεσμα κάποιου κενού ή ελλείμματος στη σχέση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Απιστία: Αυτή είναι η νούμερο ένα αιτία
Απιστία: Πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος