Ατμοσφαιρική ρύπανση: Επηρεάζει την περίοδο των γυναικών

30-01-2018

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο μιας γυναίκας. Ηλικία, διατροφή, φάρμακα, ασθένειες. Τώρα, όπως φαίνεται από μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, υπάρχει άλλη μια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ποιότητα του αέρα ενδεχομένως να επηρεάζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο των εφήβων κοριτσιών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας Δρ Σρουθι Μαχαλινγκαγια, μελέτησε στοιχεία από μεγάλη αμερικανική μελέτη και συνέκρινε την ποιότητα του αέρα με διάφορες παραμέτρους υγείας των γυναικών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις ηλικίες 14-18 ετών σχετιζόταν με ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες μη κανονικότητας της εμμηνορρυσίας και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα επίτευξης εμμηνορρυσιακής κανονικότητας στο Γυμνάσιο και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Αν και η μελέτη δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίου – αποτελέσματος και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες που ρυθμίσουν την περίοδο και η μικροσωματιδιακή ρύπανση της ατμόσφαιρας αλληλεπιδρούν.

Παλαιότερη μελέτη είχε συσχετίσει την ρύπανση του αέρα με προβλήματα γονιμότητας, το μεταβολικό σύνδρομο και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

«Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σχετιστεί με καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά προβλήματα υγείας, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι προκαλεί και άλλα, όπως παρεμβολές στο αναπαραγωγικό ενδοκρινικό σύστημα», σημειώνει η ερευνήτρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι γυναίκες που αποκτούν νωρίς περίοδο έχουν προβλήματα στην καρδιά