Αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης αναμένουν οι ειδικοί

νοσοκομεία
06-01-2020

Αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης αναμένεται το επόμενο διάστημα ενώ ήδη έχουν καταγραφεί 6 περιστατικά που χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στην εντατική. Ειδικότερα, από την έναρξη της φετινής περιόδου έως και τέλος του 2019, καταγράφηκαν 6 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. . Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόλις 2 (33%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ..

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την τελευταία εβδομάδα του 2019, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 42 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 4 (9,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 541 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 22 (4,1%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 21 (95,5%) ήταν τύπου Α και το 1 (4,5%) τύπου Β. Τα 14 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 8 (57,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 6 (42,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 4 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 9 έως 84 έτη, μέση ηλικία 59,5 έτη και διάμεση 66 έτη. Τα 5 (83,3%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (16,7%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 3 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 2 (66,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το 1 (33,3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας 61 ετών. Από το κρούσμα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Β. Το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός.

Γρίπη: Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να σας προστατέψουν