Δωρεάν το εμβόλιο για όλους στην Ελλάδα και οι μάσκες στα σχολεία – Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
21-08-2020

Δωρεάν θα είναι για τους Έλληνες η χορήγηση του εμβολίου, όταν αυτό κυκλοφορήσει παγκοσμίως και στη χώρα μας. Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική ημερήσια σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών, μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του.

Μητσοτάκης: Δωρεάν και οι μάσκες για τους μαθητές της χώρας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα σχολεία ανοίγουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι αυτή ήταν η επιστημονική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό.

“Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία”.

Δείτε επίσης: Στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ομάδες του FB “κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο”

Μητσοτάκης: Κάλεσε την αντιπολίτευση να λάβει θέση απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δημόσια έκκληση στον πολιτικό κόσμο, να λάβει επίσημα και  υπεύθυνα θέση, σχετικά με τις κεντρικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, για την έγκαιρη επαναλειτουργία των σχολείων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην προφύλαξη του κοινού.

Η σχετική συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρατεθούν τα δεδομένα, θα αναλυθούν οι αποφάσεις και θα ζητηθεί από τα κόμματα να τοποθετηθούν.

“Αυτό το οποίο δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία κυνική, αφοριστική, καταστροφολογική κριτική, που αδικεί την προσπάθεια την οποία κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά συνολικά η χώρα, να ελέγξει αυτό το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού. Μια μηδενιστική κριτική η οποία πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.