Έχετε ανεβασμένη πίεση; Κινδυνεύει η μνήμη σας

09-06-2017

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεβασμένη πίεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Διατροφή, κληρονομικότητα, παθολογικά αίτια… Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα και βρήκαν Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες είναι πως η υψηλή πίεση μπορεί να κάνει κακό στην μνήμη μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο του Maastricht στην Ολλανδία μελέτησαν 37 ασθενείς με υπέρταση και 59 υγιείς ανθρώπους. Οι ειδικοί μελέτησαν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα στις δομές που ευθύνονται για τη μνήμη.
Στη συνέχεια υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ μνήμης και κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών έλεγχαν με τη βοήθεια PET scan (αξονική τομογραφία) τις περιοχές του εγκεφάλου που ήταν πιο δραστήριες, δηλαδή εκείνες που λαμβάνουν την περισσότερη ροή αίματος.

Με τη μελέτη αυτή οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υψηλή πίεση, στις δομές του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη παρατηρήθηκε πολύ χαμηλότερη ροή αίματος σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου τους, είχαν μεγαλύτερη ροή απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές.

Στο συνολικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές. Δηλαδή στα αποτελέσματα των τεστ μνήμης οι δύο ομάδες δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση της ροής αίματος στις δομές του εγκεφάλου για τη μνήμη στους ασθενείς με υψηλή πίεση δείχνει ότι η εξισορρόπηση επιτυγχάνεται λόγω αύξησης της ροής του αίματος σε άλλες βοηθητικές δομές. Αυτό σημαίνει ότι αν εξελιχθούν οι βλάβες στις αρτηρίες του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής πίεσης, τότε η απώλεια μνήμης στα άτομα αυτά θα είναι σημαντική και δεν θα είναι δυνατόν να εξισορροπηθεί.

Με λίγα λόγια, η υψηλή πίεση συμβάλλει ως προς την απώλεια μνήμης σε σημαντικό βαθμό, καθώς μειώνει τον όγκο αίματος που έχει ανάγκη ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει με σωστούς ρυθμούς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πως οι σεξουαλικές επαφές τονώνουν τη μνήμη
Αυτή είναι η διατροφική έλλειψη που κάνει κακό στη μνήμη μας