Εγκέφαλος: Γιατί ορισμένοι ηλικιωμένοι είναι πιο έξυπνοι;

06-04-2017

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως ο πιο πολύπλοκος μηχανισμός του ανθρώπινου οργανισμού. Και ο πιο σημαντικός. Ο εγκέφαλος μας μπορεί να συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Νέα έρευνα όμως δείχνει πως αυτή η διαδικασία όμως δεν συμβαίνει με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους ανθρώπους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν επί 18 μήνες ομάδα 36 εθελοντών ηλικίας 80 ετών. Από αυτούς, οι 24 επιδείκνυαν νοητική λειτουργία εφάμιλλη με εκείνη που παρατηρείται σε 50άρηδες ή και σε ακόμα νεώτερα άτομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Έδειξαν πως σε μερικούς ανθρώπους η συρρίκνωση συμβαίνει με πολύ πιο αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διατηρούν μυαλό «ξυράφι» μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Όπως φάνηκε από την μελέτη, αυτοί οι 24 ηλικιωμένοι είχαν πολύ μικρότερη απώλεια όγκου από τον φλοιό του εγκεφάλου τους, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 12 που είχαν μέση νοητική λειτουργία.

Ο εγκεφαλικός φλοιός αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίζεται σε τέσσερις λοβούς και είναι υπεύθυνος για τα πάντα, από τη σκέψη και την ομιλία έως την επεξεργασία των ήχων, των εικόνων, των γεύσεων και των άλλων αισθητήριων πληροφοριών.

Πριν και στο τέλος του 18μηνου οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τομογραφία εγκεφάλου τους εθελοντές τους, διαπιστώνοντας πως στο μεσοδιάστημα οι 24 είχαν χάσει μόλις το 1,06% του όγκου του εγκεφαλικού φλοιού τους, έναντι 2,24% στους εθελοντές με μέση νοητική λειτουργία.
Όπως λένε οι ερευνητές η διαφορά αυτή τους εξέπληξε, διότι η ατροφία του εγκεφάλου με το πέρασμα του χρόνου θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο και υπαίτια για την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται στους ηλικιωμένους δίχως άνοια.

Επειδή, όμως, δεν παρακολούθησαν τους εθελοντές τους από νεαρή ηλικία, δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι 24 να είχαν εξ αρχής μεγαλύτερο όγκο εγκεφαλικού φλοιού απ’ ό,τι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους.

Λένε επίσης ότι η μελέτη τους είναι πολύ μικρή για να θεωρηθούν οριστικά τα ευρήματά της και πρέπει να επαληθευτεί από μεγαλύτερες.

Ωστόσο, όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Amanda Cook «είναι πολύ πιθανό μερικοί άνθρωποι να αντιστέκονται εκ φύσεως στη σχετιζόμενη με την ηλικία ατροφία του εγκεφάλου».

Με αυτό τον όρο περιγράφονται μεγάλης ηλικίας άνθρωποι με αειθαλείς νοητικές δεξιότητες, κρυστάλλινη πνευματική διαύγεια και γνωστικές ικανότητες που ανταγωνίζονται άνετα εκείνες πολύ νεώτερων ατόμων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κι όμως! Οι ηλικιωμένοι δεν είναι βαρετοί
Οι ηλικιωμένοι που έχουν πόνους στη μέση έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου