Εγκέφαλος: Πως καταγράφει τις πληροφορίες;

23-07-2018

Καθημερινά ο εγκέφαλος καταγράφει άπειρες πληροφορίες. Ήχοι, μυρωδιές, εικόνες, αναμνήσεις… Το θεωρούμε δεδομένο και δεν έχουμε ποτέ κάτσει να σκεφτούμε πως αυτές οι πληροφορίες καταγράφονται στον εγκέφαλο μας. Ποιος είναι αλήθεια ο μηχανισμός;

Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychology, αποκαλύπτει πως οι σκέψεις που οδηγούν σε πράξεις «εισβάλλουν» στη συνείδησή μας.

Αν και μπορούμε να «αποφασίσουμε» να σκεφτούμε συγκεκριμένα πράγματα, άλλες πληροφορίες μπορούν να εισβάλλουν στο υποσυνείδητο μας και να μας κάνουν να σκεφτούμε κάτι άλλο, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Ο επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας Εζεκιλ Μορσελλα και οι συνεργάτες του έκαναν δύο πειράματα σε φοιτητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου.
Στο πρώτο, 35 φοιτητές είχαν την οδηγία να μην μετρήσουν μια σειρά από αντικείμενα. Στο 90% των περιπτώσεων, οι φοιτητές άθελά τους μέτρησαν τα αντικείμενα. Στο δεύτερο πείραμα οι φοιτητές είδαν διάφορα χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα και είτε έπρεπε να ονομάσουν τα χρώματα, είτε να μετρήσουν τα σχήματα. Αν και έπρεπε να διαλέξουν είτε το ένα, είτε το άλλο, τελικά το 40% έκανε και τα δύο.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι όταν κάποιος εκτελεί μια επιθυμητή ενέργεια συνειδητές σκέψεις για εναλλακτικές ενέργειες απασχολούν τον εγκέφαλο, συχνά κατά τρόπο ανεξίτηλο», εξηγεί ο Δρ Μορσελλα.

«Η καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να επιφέρει επιπρόσθετη κατανόηση για το πως αφομοιώνουμε τις πληροφορίες και πως αποφασίζουμε να ενεργήσουμε ή όχι. Θεωρούμε τον εγκέφαλο μας ως κάτι απομονωμένο από τον έξω κόσμο. Αλλά αυτή η απομόνωση μπορείτε τελικά να είναι πιο διαπερατή από όσο νομίζουμε. Η συνειδητότητα του εγκεφάλου μας είναι το σύνολο των εμπειριών μας, επηρεάζοντας τόσο τη λήψη αποφάσεων όσο και τις πράξεις μας», συμπληρώνει.

Η μελέτη δείχνει ότι τα ερεθίσματα από το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικά για να καθορίσουμε τι καταλήγουμε να σκεφτόμαστε και ότι όταν ένα σχέδιο δράσης ενεργοποιηθεί έντονα οι πολλές επιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Και τελικά τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι περισσότερες σκέψεις εισέρχονται στον εγκέφαλό μας ως αποτέλεσμα υποσυνείδητων διαδικασιών που δεν ελέγχουμε απόλυτα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκέφαλος: Γερνάει πιο αργά όταν αισθανόμαστε νέοι