Εγκυμοσύνη: Οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

09-08-2017

Πολλές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Έχουν ενοχλήσεις, δεν βολεύονται πια στην αγαπημένη τους στάση ύπνου, έχουν περίεργα όνειρα… Τώρα Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως οι έγκυες που έχουν αϋπνία, υπνική άπνοια, ναρκοληψία ή άλλη διαταραχή ύπνου, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν πρόωρο παιδί, σε σχέση με τις γυναίκες που κοιμούνται κανονικά.

Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο, πάνω από τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την πλήρη κύηση των 40 εβδομάδων. Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός, όταν γίνεται πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία για 2.265 γυναίκες με διαταραχές ύπνου, καθώς και για μια άλλη ομάδα γυναικών χωρίς τέτοια προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό γυναικολογίας Obstetrics & Gynecology. Η επικεφαλής της έρευνας Τζένιφερ Φέλντερ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως πρόωρα γέννησε το 14,6% των εγκύων με διαταραχή ύπνου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,9% μεταξύ των εγκύων χωρίς προβλήματα ύπνου. Οι γυναίκες με αϋπνία είχαν κατά μέσο όρο 30% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αυτές με υπνική άπνοια 40%, σύμφωνα με τους New York Times και το περιοδικό Nature.

Η πιθανότητα πολύ πρόωρου τοκετού πριν την 34η εβδομάδα της κύησης ήταν υπερδιπλάσια για τις εγκύους με υπνική άπνοια και σχεδόν διπλάσια για τις γυναίκες με αϋπνία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν τη σημασία αντιμετώπισης των διαταραχών ύπνου κατά την εγκυμοσύνη, με δεδομένους τους αυξημένους κινδύνους του πρόωρου τοκετού για το μωρό και την μετέπειτα ζωή του. Όπως ανέφεραν, επειδή οι έγκυες αποφεύγουν να πάρουν φάρμακα, θα μπορούσαν να καταφύγουν σε κάποια σχετικά γρήγορη θεραπεία με ψυχολόγο, όπως η γνωστική-συμπεριφορική.

Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο, πάνω από τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την πλήρη κύηση των 40 εβδομάδων. Τα παιδιά αυτά είχαν λιγότερο χρόνο για να αναπτυχθούν μέσα στη μήτρα και είναι πιο ευάλωτα απο άποψη σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτές είναι οι στάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Εγκυμοσύνη: Η κακή διατροφή βλάπτει την ψυχική υγεία του παιδιού