Εγκυμοσύνη: Η υψηλή πίεση πριν την σύλληψη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

04-04-2018

Αρκετές γυναίκες έχουν υψηλή πίεση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο έμβρυο όταν μείνουν έγκυες. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση πριν από τη σύλληψη ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που δημοσιεύουν σχετικά στοιχεία στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε πάνω από 1.200 γυναίκες, 18-40 ετών που είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πριν την κύηση και έπειτα κατά την τέταρτη εβδομάδα. Η μέση διαστολική πίεση ήταν 72,5 mmHg, ενώ η φυσιολογική είναι κάτω από 80 mmHg. Αυξημένη απώλεια εγκυμοσύνης άρχισε να καταγράφεται στις γυναίκες με διαστολική πίεση πάνω από 80 mmHg. Καμιά εκ των γυναικών που είχε πάρει μέρος στην έρευνα δεν είχαν σταδίου ΙΙ υπέρταση (δηλαδή, πάνω από 90 mmHg διαστολική και πάνω από 140 mmHg συστολική).

Γενικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν 18% αυξημένος για απώλεια του κυήματος με κάθε 10 mmHg αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σημειώνουν ωστόσο ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεσης προκαλεί αποβολή. Προσθέτουν όμως ότι η σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης προ σύλληψης και απώλειας του εμβρύου παρέμενε ίδια όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που συντελούσαν στην αποβολή, όπως η μητρική ηλικία, ο μεγάλος Δείκτης Μάζας Σώματος ή το κάπνισμα.

«Η αυξημένη αρτηριακή πίεση σχετίζεται με την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη νεφρική νόσο. Η μελέτη δείχνει ότι η διατήρηση μιας φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης προ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο έχει οφέλη υγείας αλλά μειώνει και τον κίνδυνο αποβολής», σχολιάζει ο συγγραφέας της μελέτης Ενρικε Σιστερμαν, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας των Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Με πόση δύναμη κλοτσάει το μωρό μέσα στην κοιλιά;
Εγκυμοσύνη: Η ηλικία που έμεινε έγκυος η μητέρα επηρεάζει και την ηλικία που θα μείνει έγκυος η κόρη