Εγκυμοσύνη: Περιμένετε ένα χρόνο για να ξαναμείνετε έγκυες

31-10-2018

Πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους πολύ κοντά το ένα από το άλλο ώστε να είναι κοντά στην ηλικία. Αυτό πρώτον φέρνει τα αδέλφια πιο κοντά αλλά είναι και πιο εύκολο και για τους γονείς. Τώρα όμως, μια νέα έρευνα από Καναδούς και Αμερικανούς επιστήμονες λένε πως η γυναίκα πρπέπει να περιμένει από 12 έως 18 μήνες από στη γέννα του προηγούμενου παιδιού της και στην επόμενη εγκυμοσύνη της.

Όταν μια γυναίκα ξαναμένει έγκυος σε λιγότερο από 12 μήνες μετά τον προηγούμενο τοκετό της, τότε αυξάνονται οι κίνδυνοι. Ο κίνδυνος για την έγκυο μητέρα είναι αυξημένος μόνο όταν αυτή είναι άνω των 35 ετών, όμως ο κίνδυνος για το μωρό λόγω πρόωρου τοκετού είναι αυξημένος για όλες τις γυναίκες, ιδίως όμως για όσες μένουν γρήγορα ξανά έγκυες στην ηλικία των 20 έως 34 ετών.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ ανέλυσαν στοιχεία για 148.544 τοκετούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας 
Λόρα Σάμερς και οι συνεργάτες της ο κίνδυνος θνησιμότητας ή σοβαρού προβλήματος μιας γυναίκας άνω των 35 ετών ήταν 1,2% στις περιπτώσεις που η σύλληψη του επόμενου παιδιού της είχε γίνει μόλις έξι μήνες μετά τη γέννηση του προηγούμενου. Αν όμως η επόμενη εγκυμοσύνη είχε συμβεί 18 μήνες μετά τον προηγούμενο τοκετό, τότε ο κίνδυνος για την έγκυο ήταν μόνο 0,5%.

Μεταξύ των νεότερων γυναικών κάτω των 35 ετών, υπήρχε κίνδυνος 8,5% για πρόωρο τοκετό (πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης), αν είχαν μεσολαβήσει μόνο έξι μήνες ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες, ενώ ο κίνδυνος ήταν μειωμένος στο 3,5%, αν είχε περάσει επαρκές διάστημα 18 μηνών.

Αντίστοιχα, για τις μεγαλύτερες γυναίκες άνω των 35 ετών η πιθανότητα πρόωρου τοκετού ήταν 6% αν είχαν μεσολαβήσει έξι μήνες και 3,5% αν είχαν περάσει 18 μήνες ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Αυξάνονται οι γυναίκες κοντά στα 60 που προσπαθούν να γίνουν μητέρες
Εγκυμοσύνη: Κάντε σεξ δυο φορές για να αποκτήσετε μωρό