Γιαμαρέλλου: Ποια είναι τα τρία σενάρια για την πορεία των κρουσμάτων

04-05-2020

«Είναι η πρώτη μέρα και σήμερα είναι που πρέπει να είμαστε ακόμη πιο υπάκουοι μέχρι να δούμε τι γίνεται», δήλωσε η λοιμωξιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η μάσκα δεν αντικαθιστά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και με αντισηπτικό όπως και τις αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε, 1.5 μέτρο ο ένας από τον άλλο σε εξωτερικό χώρο και 2 μέτρα όταν είμαστε σε εσωτερικό. Όταν φοράμε όλοι τη μάσκα, ο ένας προστατεύει τον άλλο, είναι ένα θέμα αλληλεγγύης», τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Μπορεί να έχουμε προσδιορίσει ότι στις 17-18 Μαίου θα ανοίξουν μεγαλύτερα μαγαζιά όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται η επιδημική καμπύλη, αν δηλαδή εξακολουθούμε να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων ή δυνατόν καθόλου κρούσματα. Οι στατιστικολόγοι προσδιορίζουν το περιβόητο Ρ, το οποίο σου λέει ότι αν ξεπεράσεις τη μονάδα είσαι σε κίνδυνο ενώ κάτω από τη μονάδα όπως είναι τώρα, σου δίνει ελπίδες ότι πηγαίνουμε πολύ καλά και σταματάει η διασπορά.

Αυτές οι 14 ημέρες είναι αυτό που λέμε ο χρόνος επώασης του ιού, τώρα το κάνεις κανείς για όλη την πολιτεία αυτό, χαλαρώνει μέτρα χωρίς όμως να χάνει κανείς την πειθαρχία του και σε 15 ημέρες θα ξέρουμε τι γίνεται».

Τρια σενάρια για την πορεία των κρουσμάτων

Όπως σημείωσε, «Υπάρχουν τρία σενάρια, το ένα είναι να μη δώσουν καμια σημασία και να είμαστε όλοι απειθάρχητοι οπότε 100% θα ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, η άλλη περίπτωση είναι να βλέπει κανείς λίγα κρούσματα, να ξαναμειώνονται και η τρίτη περίπτωση είναι εκείνη όπου τα κρούσματα είναι μονίμως χαμηλά. Αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από την πειθαρχία μας.

Αναφορικά με την ευθύνη της Πολιτείας, επισήμανε ότι ευθύνη της είναι να δώσει τις σωστές οδηγίες και η ευθύνη των πολιτών είναι να τις εφαρμόσει. Σήμερα είδα να φοράνε μάσκες οι οδηγοί και οι συνεπιβάτες και δεν υπήρχε πολύ κίνηση. Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουμε τη δυνατότητα όταν θέλουμε να προσαρμοζόμαστε».

Ορθή χρήση μάσκας

«Η μύτη και το πηγούνι πρέπει να είναι μέσα ώστε να προστατευόμαστε, πρέπει να τη φοράμε βάζοντας τα λαστιχάκια πίσω από τα αυτιά μας, πρώτα στο ένα και ύστερα στο άλλο και με τον ίδιο τρόπο το αφαιρούμε», ανέφερε.

Το σωστότερο είναι να φοράει κανείς τη μάσκα. Η ασπίδα προσώπου μόνη της δεν μπορεί να προστατέψει, έχει χρήση νοσοκομειακή περισσότερο».

Επιστροφή στο σχολείο

«Ότι αφορά την τρίτη λυκείου και το λύκειο και το γυμνάσιο είναι λογικά, τα παιδιά είναι μεγάλα, πρέπει να προσέξουν πολύ. Αναφορικά με τα δημοτικά, πάλι ισχύει τι θα μας δείξει η επιδημική καμπύλη μέχρι τα τέλη Μαίου».

Λειτουργία εκκλησιών

«Είναι καθαρά θέμα θεολογικό, εγώ η ίδια θα παώ να κοινωνήσω μόλις ανοίξουν οι εκκλησίες. Ή το πιστεύεις και το κάνεις, ή δεν το πιστεύεις και δεν το κάνεις. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι μετέχεις στο μεγαλύτερο μυστήριο, είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι μεταδίδεται» κατέληξε η κυρία Γιαμαρέλλου.