Γιατί οι άντρες παίρνουν λάθος αποφάσεις; Η επιστήμη απαντά

04-05-2017

Όλοι οι άντρες καλούνται καθημερινά να πάρουν αποφάσεις. Από μικρά θέματα όπως το τι θα φάνε μέχρι ζητήματα ζωής όπως ένας γάμος ή η καριέρα. Οι άντρες βέβαια δεν φημίζονται για την ικανότητα τους να παίρνουν πάντα σωστές αποφάσεις. Γιατί όμως; Η επιστήμη δίνει την απάντηση.

Ερευνητές από το Caltech, το Wharton School, το Western University και εργαστήριο ZRT μελέτησαν 250 άντρες στους οποίους χορηγήθηκαν είτε φάρμακα που περιείχαν τεστοστερόνη είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Στη συνέχεια τους ζήτησαν να λύσουν κάποια απλά μαθηματικά προβλήματα, όπως το παρακάτω:
Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10$. Το ρόπαλο κοστίζει 1$ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

Πολλοί από αυτούς που τους είχε χορηγηθεί η τεστοστερόνη απάντησαν γρήγορα και λανθασμένα, λέγοντας ότι το ρόπαλο κοστίζει 10 σεντς, ενώ οι υπόλοιποι που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο έπαιρναν περισσότερο χρόνο στο να απαντήσουν και τελικά να δώσουν τη σωστή απάντηση. Η μπάλα κοστίζει 5 σεντς και το ρόπαλο 1,05$.

Οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει τεστοστερόνη, απάντησαν κατά μέσο όρο 20% λιγότερες ερωτήσεις σωστά, απ’ όσους είχαν λάβει το αδρανές σκεύασμα.

Οι ειδικοί και πιο συγκεκριμένα ο Colin Camerer της Caltech και ο καθηγητής συμπεριφοριστικής οικονομίας, Robert Kirby, κατέληξαν στο ότι η τεστοστερόνη, είτε έκανε τους άντρες λιγότερο ικανούς στο να κάνουν έναν διπλό έλεγχο διασταυρώνοντας την πληροφορία πριν δώσουν την τελική τους απάντηση, είτε απλά γιατί η χορήγησή της, τους καθιστούσε πολύ σίγουρους για τις γρήγορες αποφάσεις τους.

Όπως και να έχει, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι τα νέα αυτά σίγουρα δεν είναι ευχάριστα για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν την τεστοστερόνη προκειμένου να αυξήσουν τη σεξουαλική διάθεση. Γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα, το οποίο ο κόσμος σίγουρα δεν χρειάζεται περισσότερο, είναι οι υπερβολικά βέβαιοι άνθρωποι που παίρνουν βιαστικές αποφάσεις.  Έπειτα τους ζητήθηκε να λύσουν κάποια απλά μαθηματικά προβλήματα, όπως το παρακάτω:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις όταν πεινάμε
Ύπνος: Μας βοηθά να τηρήσουμε τις αποφάσεις μας