Γιατί ο πρωινός καφές βοηθάει τις επισκέψεις στην τουαλέτα;

καφές σε φλυτζάνι
19-07-2019

Ο καφές είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό. Για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινή συνήθεια, που χαρίζει ενέργεια το πρωί. Για μία άλλη ομάδα ανθρώπων όμως ο καφές έχει μία ακόμα καθοριστική για την υγεία ιδιότητα. Αυτή δεν άλλη από την επίσκεψη στην τουαλέτα!

Πώς επηρεάζει ο καφές τη λειτουργία του εντέρου;

Ο καφές, καθώς πρόκειται για φυτικής προέλευσης συστατικό, είναι πλούσιος σε φυσικά θρεπτικά συστατικά. Στα τελευταία δεν ανήκει μόνο η καφεΐνη, αλλά και λιγότερο γνωστές βιοδραστικές ουσίες όπως τα διτερπένια και το χλωρογενικό οξύ. Λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού καφέ, τα συστατικά του ταξιδεύουν μέχρι το παχύ έντερο, όπου φαίνεται πως έχουν άμεση επίδραση στην κινητικότητά του.

Αρκετές έρευνες έχουν γίνει για να συγκρίνουν την επίδραση που έχει στη συχνότητα των κενώσεων ο καφές και άλλα ροφήματα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ακόμη και ο ντεκαφεινέ ή το ζεστό νερό αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Όμως τα συμπεράσματα δεν είναι ξεκάθαρα, με τις περισσότερες μελέτες να έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς μετά από κάποιο χειρουργείο. Είναι πάντως βέβαιο πως το 60% των υγειών ατόμων πιστεύει πως ο καφές βοηθάει τις εντερικές του συνήθειες. Λαμβάνοντας ως δεδομένη τη σχέση μεταξύ διάθεσης και υγείας του εντέρου, η σκέψη και μόνο πως ορισμένα ροφήματα ή συστατικά ‘προκαλούν’ τις επισκέψεις στην τουαλέτα, ίσως είναι αρκετή.

Πόσος καφές είναι αρκετός;

Ένα ποτήρι καφέ, που περιέχει 80 με 130 μιλιγραμμάρια (mg) καφεΐνης φαίνεται πως είναι αρκετό για τους περισσότερους. Άλλα ροφήματα με μικρότερη περιεκτικότητα όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, με 34mg καφεΐνης, δεν φαίνεται να εμφανίζουν την ίδια καθαρτική δράση. Βέβαια δεν αποκλείεται οι θετική επίδραση το ροφήματος να οφείλεται εν μέρει σε όλα εκείνα τα πρόσθετα υλικά, όπως η ζάχαρη και το γάλα. 

Προσοχή χρειάζεται από όσους έχουν συμπτώματα διάρροιας, όπως άτομα με ευερέθιστο έντερο, καθώς μία πολύ λεπτή γραμμή χωρίζει την κατανάλωση καφέ από τις διαρροϊκές κενώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ντεκαφεϊνέ ή το τσάι θα βοηθήσουν.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Eamudomkarn NKietpeerakool CKaewrudee SJampathong NNgamjarus CLumbiganon P. Effect of postoperative coffee consumption on gastrointestinal function after abdominal surgery: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Sci Rep. 2018 Nov 26;8(1):17349.
Cornwall HLEdwards BACurran JFBoyce S. Coffee to go? The effect of coffee on resolution of ileus following abdominal surgery: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Clin Nutr. 2019 Jun 13. pii: S0261-5614(19)30258-4.
Rabiepoor SYas ANavaei JKhalkhali HR Does coffee affect the bowel function after caesarean section? Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2018 Jan;220:96-99. doi: 10.1016/j.ejogrb.2017.07.028. Epub 2017 Aug 4.
Müller SARahbari NNSchmied BMBüchler MW. Can postoperative coffee perk up recovery time after colon surgery? Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2013 Feb;7(2):91-3.