Γρίπη: Επηρεάζει και τον εγκέφαλο

γυναίκα φυσάει τη μύτη
28-02-2018

Μέχρι σήμερα ξέραμε πως η γρίπη επηρεάζει την μύτη, τα αυτιά και τον λαιμό μας. Κι όμως. Νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων δείχνει πως η γρίπη μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τον εγκέφαλο μας.

Μικρή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι στελέχη της γρίπης προκαλούν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Συγκεκριμένα, ο βιολόγος Μαρτιν Κορτε και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig της Γερμανίας, μόλυναν θηλυκά ποντίκια με δύο διαφορετικά στελέχη της γρίπης και τα πειραματόζωα παρουσίασαν αλλαγές στη δομή και την λειτουργία του ιππόκαμπου που μάλιστα εντοπίζονταν και έναν μήνα μετά τη λοίμωξη.

Αν και η γρίπη θεωρείται αναπνευστική λοίμωξη, έχει σχετιστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε βάθος η μακροχρόνια επίπτωσή της στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε τρία διαφορετικά στελέχη της γρίπης (H1N1, H3N2, H7N7), με τα δύο εξ αυτών (H3N2 και H7N7), να προκαλούν εξασθένηση της μνήμης που σχετιζόταν με δοκιμές αλλαγές στους νευρώνες του ιππόκαμπου.

Οι λοιμώξεις επίσης ενεργοποιούσαν τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου στη συγκεκριμένη περιοχή για μια παρατεταμένη περίοδο και άλλαζαν την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται σε διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν στελέχη της γρίπης που όντως ενέχουν κίνδυνο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γρίπη: Πως κολλάει ο ένας από τον άλλον (βίντεο)