Η γρίπη και η πνευμονία αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

17-05-2017

Η πνευμονία αλλά ακόμα και η απλή γρίπη μπορούν να είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για την υγεία μας από όσο νομίζαμε αρχικά. Όπως προέκυψε από νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, η γρίπη και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να αυξήσουν δραματικά τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός εμφράγματος, τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά την εκδήλωσή τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία μελέτησαν 578 ασθενείς οι οποίοι είχαν πάθει έμφραγμα λόγω απόφραξης κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας της καρδιάς τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Internal Medicine Journal, έδειξαν πως ο κίνδυνος για έμφραγμα αυξάνεται έως 17 φορές μετά από μία γρίπη, βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζέφρυ Τόφλερ «ο αυξημένος κίνδυνος δεν παρατηρείται μόνο κατά την έναρξη των αναπνευστικών συμπτωμάτων, αλλά κορυφώνεται στις επτά ημέρες από την εκδήλωσή τους και σταδιακά μειώνεται, παραμένοντας όμως αυξημένος για περισσότερο από έναν μήνα», πρόσθεσε.

Όπως εξηγούν ο Δρ. Τόφλερ και οι συνεργάτες του, μέσα σε τέσσερις ημέρες από την εισαγωγή των ασθενών με έμφραγμα στο νοσοκομείο, τους ρώτησαν για τις δραστηριότητές τους πριν από το καρδιακό επεισόδιο, καθώς και αν είχαν εκδηλώσει «κάποια ασθένεια σαν γρίπη με πυρετό και πονόλαιμο» ή αν είχαν διαγνωσθεί «με βρογχίτιδα ή πνευμονία».

Το 17% των ασθενών ανέφεραν πως είχαν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού την εβδομάδα πριν από το έμφραγμα, ενώ το 21% είπαν το ίδιο για τις 35 ημέρες που προηγήθηκαν αυτού.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι ασθενείς που είχαν περάσει μια ίωση του αναπνευστικού είχαν έως και 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα μέσα στην πρώτη εβδομάδα της ίωσής τους, σε σύγκριση με όσους δεν την είχαν εκδηλώσει.

Πώς θα μπορούσε μια λοίμωξη του αναπνευστικού να ενεργοποιήσει το έμφραγμα; «Ίσως αυξάνει την τάση του αίματος να θρομβώνει ή τα επίπεδα φλεγμονής. Μπορεί επίσης να προκαλούνται βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων εξαιτίας της συσσώρευσης τοξινών λόγω της αναπνευστικής λοίμωξης», είπε ο δρ Τόφλερ.

Και συνέχισε: «Όποια κι αν είναι η αιτία, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι ναι μεν ο απόλυτος κίνδυνος για έμφραγμα μετά την ίωση είναι σχετικά μικρός, αλλά πρέπει να έχει το νου του, ώστε αν τυχόν εκδηλώσει κανείς ύποπτα συμπτώματα να τρέξει γρήγορα στο νοσοκομείο».

Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται δύσπνοια, πόνος και αίσθημα πίεσης στο στήθος και στα μπράτσα, ναυτία, ζάλη ή κρύος ιδρώτας, πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα εξηγούν γιατί είναι τα εμφράγματα ιδιαιτέρως αυξημένα τον χειμώνα, που είναι η κατ’ εξοχήν εποχή των ιώσεων του αναπνευστικού, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αϋπνία: Αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα κι εγκεφαλικό
Πως η ομάδα αίματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος