Γρίπη: Πως αυξάνει μεσοπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφράγματος

26-01-2018

Ιδίως τώρα τον χειμώνα, όλοι περνάμε από την ταλαιπωρία της γρίπης. Άλλοι ελαφρύτερα κι άλλοι πιο βαριά. Τώρα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν νοσήσει βαριά από γρίπη έχουν μεσοπρόθεσμα ουσιαστικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Κλινικής Αξιολόγησης Επιστημών, στο Τορόντο του Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Τζέφρι Κουονγκ, αρχικά ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 20.000 ενήλικες από το Οντάριο που είχαν νοσήσει από γρίπη και είχε επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Οι 332 είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα εντός ενός έτους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine. Τι έδειξαν; Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα την εβδομάδα μετά τη λοίνωξη από τον ιό της γρίπης, συγκριτικά με έναν χρόνο πριν ή το έτος που ακολούθησε.
Οι ασθενείς είχαν επίσης μεγαλύτερο μεσοπρόθεσμο κίνδυνο να νοσήσουν και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Κουονγκ, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ηπιότερη νόσηση ενέχει τον ίδιο κίνδυνο, ούτε και η μελέτη τεκμηριώνει ότι ο απόλυτος κίνδυνος εμφράγματος αφορά κάθε άτομο που νοσεί από γρίπη.

«Αν πάσχεις ήδη από καρδιακή νόσο, τότε πρέπει να δρας προληπτικά προκειμένου να μη νοσήσεις από γρίπη ή αν νοσήσεις να μην υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας συνδυαστικά πάντα με την πιστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση που πάσχεις ήδη από κάποιο χρόνιο νόσημα», υπενθυμίζει ο ερευνητής.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αν ένα άτομο που έχει ήδη αθηρωματικές πλάκες νοσήσει από γρίπη τότε προκαλείται εσωτερική φλεγμονή σε όλο το σώμα και εντός των αιμοφόρων αγγείων και αυτό μπορεί να συντελέσει σε ρήξη των αθηρωματικών πλακών. Όταν αυτό συμβεί, είναι πιθανό να φράξει κάποια αρτηρία που παρέχει αίμα στην καρδιά και τελικά να εκδηλωθεί το έμφραγμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γρίπη: Πως κολλάει ο ένας από τον άλλον (βίντεο)
Γρίπη ή κρυολόγημα; Πως να τα ξεχωρίζω;