Ημικρανίες: Πως κάνουν κακό στην καρδιά

02-02-2018

Οι ημικρανίες δεν κάνουν μόνο την καθημερινότητα μας ανυπόφορη. Μπορούν να προκαλέσουν από μόνες τους κι άλλα προβλήματα υγείας. Νέα έρευνα Δανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, περιλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου, του εμφράγματος, των θρομβώσεων και της καρδιακής αρρυθμίας.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ημικρανίες και η επίπτωσή τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι σημαντική θέτοντας ένα επιπλέον βάρος στην κοινωνία.

Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει σχέση μεταξύ ημικρανίας, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, ειδικά στις γυναίκες, αλλά η σχέση τους με άλλα καρδιολογικά προβλήματα ήταν λιγότερη γνωστή.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αάρχους στην Δανία σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Στάνφροντ, εξέτασαν τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων περιλαμβανομένων των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της περιφερικής αρτηριοπάθειας, των θρόμβων αίματος και της ταχυπαλμίας/αρρυθμίας σε άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν αυτού του είδους της κεφαλαλγίες.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν προέρχονταν από το Εθνικό Αρχείο Ασθενών της Δανίας και αφορούσαν μια περίοδο 19 ετών.

Η σύγκριση έγινε μεταξύ πάνω από 51.000 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με ημικρανίες και 510.000 ατόμων χωρίς ημικρανίες. Για κάθε έναν πάσχοντα αντιστοιχούσαν δέκα ίδιας ηλικίας και φύλου χωρίς ημικρανίες.

Η μέση ηλικία διάγνωσης της ημικρανίας ήταν 35 ετών και το 71% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.
Κατά τη διάρκεια των 19 ετών της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ημικρανίες σχετίζονταν άμεσα με το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τους θρόμβους αίματος και την αρρυθμία.

Για παράδειγμα, για κάθε 1.000 ασθενείς, 25 με ημικρανία είχαν υποστεί έμφραγμα, συγκριτικά με 17 χωρίς ημικρανίες και 45 πάσχοντες από ημικρανίες είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με 25 άτομα χωρίς ημικρανίες.

Οι συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το κάπνισμα.

Η σχέση ημικρανίας και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν εντονότερη τον πρώτο χρόνο της διάγνωσης, ειδικά σε όσους είχαν ημικρανία με αύρα και κυρίως στις γυναίκες παρά τους άνδρες.

Αναλύοντας τους λόγους που οι ημικρανίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα ημικρανίες συχνά χρησιμοποιούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα που έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ενώ η ακινητοποίηση που συνεπάγεται μια κρίση ημικρανίας ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ημικρανίες: Οι πολύ αδύνατοι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο
Γιατί το βάρος «κατηγορείται» για τις ημικρανίες;