Ύπνος: Πως η έλλειψη του επηρεάζει και την οικονομία

22-03-2017

Όλοι γνωρίζουμε πως ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας. Τόσο την ψυχική όσο και την σωματική. Είναι λοιπόν σημαντικό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας να κοιμόμαστε σωστά και αρκετά. Αν σας έλεγε κάποιος πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει ακόμα και την οικονομία; Κι όμως! Αυτό απέδειξε νέα Ευρωπαϊκή έρευνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες η έλλειψη ή οι διαταραχές ύπνου έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία». Τώρα, νέα έρευνα της Rand Europe μετρά και τον οικονομικό αντίκτυπο. Μάλιστα, τα ευρήματά της μελέτης είναι αποκαλυπτικά του σύγχρονου άκρως αγχωτικού τρόπου ζωής και των παρενεργειών του.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την έλλειψη ύπνου; Αρκετοί… Από τις ανησυχίες για τα προβλήματα της οικογένειας ή την οικονομική κατάσταση έως το στρες για τις απαιτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, την απουσία φυσικής άσκησης και την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Αυτός όμως που ξεχωρίζει είναι η εργασία. Η φύση του επαγγέλματος φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα άγχους, καθορίζει το πόσο κουραζόμαστε και πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτουμε.
Όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την νύχτα έχουν 13% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που κοιμούνται επτά με εννέα ώρες, καθώς εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας.
Επιπλέον η αϋπνία «σκοτώνει» τη δημιουργικότητα και την ικανότητα καινοτομίας και μας καθιστά λιγότερο παραγωγικούς.

Στην Κίνα, πρόσφατη έρευνα του Κρατικού Νοσοκομείου της Σένζεν αποκάλυψε ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού της φημισμένης για τους γρήγορους ρυθμούς πόλης (που φιλοξενεί εμπορικούς, χρηματοοικονομικούς κολοσσούς και τεχνολογικές start ups) πάσχει από κάποιας μορφής διαταραχή ύπνου.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Asia Times, το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει αντιμετωπίσει πολλά σχετικά περιστατικά, με ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών να είναι παιδιά.
Παράλληλα μελέτη του Chinese Sleep Research Society αποκάλυψε ότι σχεδόν το 30% του πληθυσμού στην κυρίως Κίνα υποφέρει από διαταραχές ύπνου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το οικονομικό κόστος της έλλειψης ύπνου υπολογίζεται ότι ανέρχεται έως και τα 411 δισ. δολ. ετησίως (ή από 1,56% έως 2,28% του ΑΕΠ).
Το κόστος για την Ιαπωνία είναι μικρότερο σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή 138 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά ελαφρώς υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,86% έως 2,92%).
Ενώ στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη χάνονται ετησίως 1,23 εκατ. εργάσιμες ημέρες εξαιτίας των διαταραχών ύπνου, στην Ιαπωνία χάνονται κατά μέσο όρο 604.000 εργάσιμες ημέρες ετησίως.
Η εικόνα είναι κάπως καλύτερη στον Καναδά (όπου χάνονται 87.000 εργάσιμες ημέρες ετησίως, με τον οικονομικό αντίκτυπο να ανέρχεται έως και τα 21,4 δισ. δολάρια ετησίως ή στο 0,85% με 1,56% του ΑΕΠ), όπως και στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.
Στη Βρετανία, όπου χάνονται 207.000 εργάσιμες ημέρες ετησίως, το οικονομικό κόστος υπολογίζεται σε 1,36% έως 1,86% του ΑΕΠ ή 40 δισ. στερλίνες (49,5 δισ. δολ.).
Στη Γερμανία η αϋπνία «τρώει» 209.000 εργάσιμες ημέρες και το 1,02% έως 1,56% του ΑΕΠ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να προστατευθούμε από το κρυολόγημα
Ποιος είναι ο πραγματικά σωστός ύπνος;