Κάπνισμα: Τι κάνει το τσιγάρο στους πνεύμονες (βίντεο)

06-07-2017

Το ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τεράστιες βλάβες στους πνεύμονες μας το γνωρίζαμε όλοι ήδη. Λίγοι όμως συνειδητοποιούν την πλήρη έκταση των βλαβών που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και λίγα τσιγάρα την ημέρα.

Ένας καθηγητής στο Νοσοκομείο Yan Chai στο Χονγκ Κονγκ, έκανε το ακόλουθο βίντεο, για να “ταρακουνήσει” τους φοιτητές που κάπνιζαν ασταμάτητα και να αποτρέψει άλλους να αρχίσουν το κάπνισμα. Συνέκρινε δύο πνεύμονες (και οι δύο είναι υγιείς κατά την έναρξη του πειράματος) αφήνοντας τον ένα “αναπνεύσει” καθαρό αέρα και τον άλλο να “καπνίσει” 60 τσιγάρα. Τα αποτελέσματα ακόμα και μετά από αυτή την πολύ περιορισμένη έκθεση στο τσιγάρο είναι σοκαριστικά…

https://www.youtube.com/watch?v=2ov7UIJgYyM

Όλα αυτά όμως είναι ανατρέψιμα εάν το πάρουμε απόφαση και κόψουμε το τσιγάρο. Τι γίνεναι τότε;

Πρώτη μέρα αφότου κόψετε το κάπνισμα: Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα θα πέσουν επίσης στο φυσιολογικό.

Πρώτος μήνας αφότου κόψετε το κάπνισμα: Οι πνεύμονές σας θα αρχίσουν να επεξεργάζονται το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και το στερητικό στρες που σχετίζεται με το κόψιμο του καπνίσματος θα υποχωρήσει.

Πρώτο έτος αφότου σταματήσετε το κάπνισμα: Ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου θα έχει μειωθεί στο 50% σε σχέση με έναν καπνιστή.

Πρώτη δεκαετία αφότου κόψετε το κάπνισμα: Ο κίνδυνος καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος μειώνεται δραματικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Ακόμα και οι περιστασιακοί καπνιστές κινδυνεύουν με καρδιαγγειακά προβλήματα
1000 εμφράγματα του μυοκαρδίου στην Ελλάδα εξαιτίας του καπνίσματος