Κι όμως! Οι ηλικιωμένοι δεν είναι βαρετοί

13-03-2017

Συνήθως έχουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους στο μυαλό μας ως βαρετούς. Πιστεύουμε πως απλώς κάθονται στον καναπέ και βλέπουν τηλεόραση πίνοντας τσάι. Κι όμως! Δεν είναι ακριβώς έτσι. Έρευνα Γερμανών επιστημόνων δείχνει πως οι ηλικιωμένοι παίρνουν περισσότερα ρίσκα από τους έφηβους και τους νέους.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Εξέλιξης Max Planck στη Γερμανία χώρισαν 60 εθελοντές σε δυο ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη ήταν ηλικίας από 18 έως 30 ετών και η δεύτερη ηλικιωμένοι από 63 έως 88 ετών.
Σε όλους παρουσίασαν μια σειρά από φανταστικά προβλήματα που έπρεπε να λύσουν με βάση δυο επιλογές που είχαν. Κάθε μια από τις 105 επιλογές εμπεριείχε και μια πιθανότητα να χάσουν λεφτά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science. Έδειξαν πως οι ηλικιωμένοι έπαιρναν περισσότερα ρίσκα. Επέλεγαν την λύση που πίστευαν σωστή ακόμα και αν αυτή είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να τους στερήσουν λεφτά.
Που οφείλεται αυτό; Στην υψηλή τους διάθεση απαντούν ο επικεφαλής της έρευνας Thorsten Pachur και οι συνεργάτες του.

Την επόμενη φορά λοιπόν που δεν θα θέλετε να κάνετε παρέα με έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρων κι από εσάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι ηλικιωμένοι που έχουν πόνους στη μέση έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου
Ζουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι που φροντίζουν άλλους