Κονδυλώματα: μεταδίδονται περισσότερο το καλοκαίρι!

15-07-2021

Πολλοί θεωρούν το καλοκαίρι ως την πιο ερωτική εποχή του χρόνου, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μήπως, όμως, αυτό σημαίνει πως το καλοκαίρι ενδέχεται να κρύβει και κινδύνους λόγω μιας πιο “ελεύθερης” σεξουαλικής ζωής; Και μήπως οι κίνδυνοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι αυτό το καλοκαίρι μετά την άρση του τελευταίου πανδημικού lockdown;

Στοιχεία μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξαν ότι τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 έως τον Απρίλιο του 2020 είχαν μειωθεί κατά 40%. Τώρα, με τον εμβολιασμό και εν μέσω καλοκαιριού, οι νέες γνωριμίες και τα ραντεβού μπαίνουν ξανά σε πρώτη προτεραιότητα και ενώ υπήρχε μείωση της μεταδοτικότητας των ΣΜΝ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα ενδέχεται να μεταδοθούν ακόμη περισσότερο συγκριτικά με την εποχή προ-πανδημίας.

Τα κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά ΣΜΝ

“Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συχνά Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο,” ανέφερε σε συνέντευξη στο Healthview ο δερματολόγος Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς*. “Προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που μέσω διαφόρων στελεχών του μπορεί να προσβάλλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων ή της στοματικής κοιλότητας. Ο ιός εισχωρεί στο δέρμα και τις βλεννογόνους μέσω μικροσκοπικών αμυχών, που προκαλούνται από μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.”

Πώς μπορείτε να αναγνωρίζετε τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια σε σχήμα κουνουπιδιού, αλλά μπορεί να είναι επίπεδα με σκούρο χρώμα. Στις γυναίκες εμφανίζονται στην περιοχή του αιδοίου, στα τοιχώματα του κόλπου, στη στοματική κοιλότητα, στην περινεϊκή περιοχή και στον τράχηλο. Στους άνδρες, προσβάλλουν το πέος, το όσχεο, την ουρήθρα, τον πρωκτό αλλά και τη στοματική κοιλότητα. Μπορεί να προκαλούν κνησμό ή να αιμορραγούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αν και οι βλάβες που προκαλεί ο ιός HPV είναι συνήθως καλοήθεις, κάποια στελέχη του ιού είναι υψηλού κινδύνου και σχετίζονται με εμφάνιση δυσπλασιών και κακοήθειας. Επειδή, συχνά, στα κονδυλώματα συνυπάρχουν στελέχη χαμηλού και υψηλού κινδύνου, η θεραπεία τους είναι άκρως απαραίτητη.

“Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει όλοι να γνωρίζετε,” επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς, “είναι πως τα κονδυλώματα από τον ιό HPV μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ ή μπορεί να εμφανιστούν αρκετό διάστημα αργότερα από τότε που κολλήσατε. Μπορεί ακόμη, να είστε φορέας του ιού HPV και να μην εμφανίσετε ποτέ συμπτώματα και να τον μεταφέρετε χωρίς να το θέλετε σε κάποιο άτομο που θα έρθετε σε σεξουαλική επαφή.”

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κονδυλώματα ή εάν μάθετε πως έχει ο/η ερωτικός σας σύντροφος

Αρχικά, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Στη συνέχεια, προγραμματίστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα ραντεβού με τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε τα κονδυλώματα μόνοι σας με διάφορα προϊόντα που θα βρείτε στο εμπόριο ή θα σας προτείνουν κάποιοι φίλοι. Όχι μόνο ΔΕΝ θα βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτά, αλλά πολύ πιθανόν να σας προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά. Ο εξειδικευμένος δερματολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος να σας προσφέρει την κατάλληλη ιατρική θεραπεία.

“Στις κλινικές IQ Skin Clinics υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία των κονδυλωμάτων,” τονίζει ο Dr. Τζερμιάς. “Η ανίχνευση των κονδυλωμάτων, κυρίως των μη ορατών, είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την πλήρη αντιμετώπισή τους. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να επιβεβαιώσουμε την μόλυνση από τον ιό HPV είναι το τεστ HPV με τεχνική PCR, όπου εντοπίζουμε τόσο τα στελέχη του ιού, όσο και το στέλεχος εκείνο που ευθύνεται για τη μόλυνση. Η εξέταση στις κλινικές μας γίνεται με ειδικά δερματοσκοπικά όργανα, με χρήση ισχυρής δέσμης φωτός και μεγεθυντικών φακών, που χρησιμοποιούνται μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους. Για την θεραπεία των κονδυλωμάτων εφαρμόζονται ειδικά εξελιγμένα LASER τα οποία στοχεύουν επιλεκτικά επάνω στις βλάβες χωρίς να τραυματίζουν το δέρμα ούτε να προκαλούν σημάδια και ουλές. Η στοχευμένη δράση των LASER πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει πλήρης εξάχνωση των βλαβών και επίτευξη μηδενικού ιικού φορτίου. Αυτό σημαίνει πώς η θεραπεία γίνεται σταδιακά και διαρκεί μέχρι τη στιγμή που θα εκδηλωθούν και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες, δηλαδή εκείνες που δεν είναι ακόμη ορατές με γυμνό μάτι. Πιθανές υποτροπές ελαχιστοποιούνται μόνο εάν γίνεται εξ αρχής λεπτομερειακή  ανίχνευση με ειδικά όργανα και επιμελής αφαίρεση με τα κατάλληλα LASER. Επίσης, για την ελαχιστοποίηση των υποτροπών, θα πρέπει τουλάχιστον για 8 μήνες μετά τη θεραπεία, να παρακολουθείται συστηματικά ο ασθενής από τον εξειδικευμένο δερματολόγο.”

Μετά την κατάλληλη θεραπεία, υπάρχει περίπτωση επαναμόλυνσης

“Εάν εσείς και ο/η σύντροφός σας ολοκληρώσατε επιμελώς τη θεραπεία και ακολουθήσατε πιστά τις οδηγίες του εξειδικευμένου δερματολόγου και φυσικά διατηρείτε μονογαμική σχέση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε,” επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς. “Εάν όμως, συνάψετε σχέση με άλλη/άλλον σύντροφο που μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό ή δεν έχει θεραπευτεί πλήρως, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επαναμόλυνσης.”

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε πως η χρήση προφυλακτικού παρέχει περιορισμένη προστασία απέναντι στη μετάδοση διαφόρων ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων. Καθώς ο ιός των κονδυλωμάτων εξαπλώνεται κατά την σεξουαλική πράξη, μέσω της δερματικής επαφής, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, μπορεί να μολυνθείτε, όταν το ακάλυπτο δέρμα έρθει σε επαφή με μια βλάβη, ακόμη και εάν αυτή δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

* Ο Dr. Χριστόφορος Τzερμιάς είναι Δερματολόγος, εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics