Κορωνοϊός: Ένας στους δέκα μεταδίδει τον ιό ακόμα και δέκα μέρες αργότερα

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
14-01-2022

Αρχικά ξέραμε πως ο κορωνοϊός χρειάζεται καραντίνα 15 ημερών. Τώρα, μια νέα βρετανική μελέτη φέρνει τα πάνω κάτω στα πρωτόκολλα καραντίνας. Κι αυτό γιατί… όπως δείχνει, ένας στους δέκα ανθρώπους μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό ακόμα και δέκα μέρες μετά την αρχική διάγνωση. Κι όλα αυτά την ώρα που σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι μέρες καραντίνας μειώθηκαν από 10 σε 5.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ είχαν επικεφαλής της καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Λόρνα Χάρις. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Λοιμωξιολογίας «International Journal of Infectious Diseases».
Χρησιμοποίησαν ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει αν ο κορωνοϊός είναι δυνητικά ακόμη ενεργός. Κι αν αυτό επηρεάζει τη μετάδοση. Ανέλυσαν δείγματα από 176 ανθρώπους που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί θετικοί με μοριακό τεστ PCR.

Κορωνοϊός και μεταδοτικότητα

Διαπιστώθηκε ότι μετά από δέκα ημέρες από το θετικό τεστ το 13% των ατόμων είχαν ακόμη επίπεδα του κορωνοϊού στο σώμα τους. Κι αυτά θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι διατήρησαν τέτοια επίπεδα για διάστημα έως 68 ημερών. Χωρίς πάντως αυτό κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι ήταν μεταδοτικοί καθ’ όλο αυτό το διάστημα.

«Πρόκειται για μία σχετικά μικρή μελέτη. Όμως, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένας δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμείνει πέρα από την περίοδο των δέκα ημερών. Κι έτσι πιθανώς να αποτελεί κίνδυνο για συνεχιζόμενη μετάδοσή του. Επιπλέον, δεν βρέθηκε κάτι κλινικά αξιοσημείωτο σε αυτούς τους ανθρώπους. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι», δήλωσε η δρ. Χάρις.

Τα τεστ PCR, που ανιχνεύουν την παρουσία του κορονοϊού, ενώ μπορούν να πουν εάν κάποιος είχε μολυνθεί πρόσφατα, δεν είναι σε θέση να διακρίνουν εάν ο ιός είναι ακόμη ενεργός και άρα πιθανώς ικανός να μεταδοθεί. Το τεστ που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί ερευνητές δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ανιχνεύει ενεργό ιό.

«Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να είναι μεταδοτικοί μετά από δέκα ημέρες μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο ερευνητής Μέρλιν Ντέηβις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πόσοι παραμένουν αρνητές των εμβολίων και γιατί