Κορωνοϊός: Πόσο επιφυλακτικοί είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες για τα εμβόλια

εμβόλια για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
15-05-2021

Ο πιο σιγουρος τρόπος να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός είναι τα εμβόλια. Πόσο εμπιστοσύνη όμως έχουν οι Ευρωπαίοι στα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει; Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κράτη- μέλη όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Ετυρωπαίοι στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό βέβαια έχει ανησυχήσει τις κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο, με ποσοστό που φτάνει το 62%. Αυτό όμως απέχει πολύ από το 86,5% της Ιρλανδίας.

Η ανάγκη για ενημερωτικές εκστρατείες, με στόχο την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών στην Ευρώπη στο άνω του 70% που απαιτεί η επίτευξη της ανοσίας αγέλης. Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Eurofound, του ιδρύματος της ΕΕ για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας στην Ευρώπη.

Το τρίτο μέρος της ηλεκτρονικής έρευνας για τη στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου. Το ίδρυμα Eurofound διαπιστώνει σε πολλές χώρες κλίμα δυσπιστίας απέναντι στους εμβολιασμούς, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για πιθανή υπονόμευση της ικανότητας των κρατών – μελών, να εφαρμόσουν με επιτυχία ένα ισχυρό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έτσι, οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη λένε “ναι” στο εμβόλιο σε ποσοστό 64% κατά μέσο όρο. Αρνητική στάση απέναντι στον εμβολιασμό έχει πάνω από τον 1 στους 4 ευρωπαίους πολίτες (27%).

Το 9% δεν αποκαλύπτει τι θα κάνει, επιλέγοντας την απάντηση “ούτε πιθανό, ούτε απίθανο”.

Κορωνοϊός: Οι υψηλότερες και χαμηλότερες επιδόσεις στην πρόθεση εμβολιασμού στην Ευρώπη

Η Ιρλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που θα καταφέρουν -όπως όλα δείχνουν- να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανοσίας, με το 86,5% των πολιτών της να δηλώνει ότι πιθανότατα θα εμβολιαστεί και μόλις το 10% να λέει “όχι”.

Τα χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνει η Βουλγαρία, στην οποία οι πολίτες της λένε “ναι” στην πρόθεση εμβολιασμού μόνο στο 35,2% και “όχι” σε ποσοστό 61.5%.

Συνολικά, οι σλάβικες χώρες εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά άρνησης απέναντι στον εμβολιασμό, ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης τη μικρότερη άρνηση, με σημαντικές εξαιρέσεις ωστόσο:

 • τη Γαλλία, όπου το 38% των πολιτών έχει αρνητική στάση απέναντι στους εμβολιασμούς
 • την Αυστρία, όπου άρνηση δηλώνει το 35% των πολιτών της

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο (64%) των 27 χωρών της Ευρώπης στα εμβολιαστικά ποσοστά, με το σχεδόν 62% των πολιτών της να λέει “ναι” στο εμβόλιο, όμως, να απέχει πολύ από το 70% που απαιτείται για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες στη χώρα μας δήλωσαν:

 • το 61,6% θα κάνει το εμβόλιο (“πολύ πιθανό” ή “μάλλον πιθανό”)
 • το 26% δεν θα κάνει το εμβόλιο (“απίθανο” ή “μάλλον απίθανο”)

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ελλάδα κατέχει πολύ χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά στους εμβολιασμούς των άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 63,1% των πολιτών άνω των 80 ετών, και το 64,2% άνω των 70 ετών.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις ίδιες ηλικίες είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Μάλτα, ξεπερνά το 90%.

Πιο διστακτικοί οι άνδρες, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία και οι κάτοικοι της περιφέρειας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ. Ιδίως αυτά που αφορούν τα ηλικιακά, δημογραφικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, περισσότερο αρνητικοί σε σύγκριση με τις γυναίκες (25%) εμφανίζονται:

 • οι άνδρες (29%)
 • η ηλικιακή ομάδα 35-49 (29%)
 • οι άνεργοι (39%)
 • τα άτομα με αναπηρία και μακροχρόνιες ασθένειες (39%)
 • οι κάτοικοι της περιφέρειας (31%) έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων (22%)

Περισσότερο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο εμφανίζονται οι νεότεροι, κάτω των 35 ετών. Αλλά και οι άνω των 49 ετών. Τα χαμηλότερα, επίσης, ποσοστά άρνησης εντοπίζονται:

 • στους εργαζόμενους (26%)
 • στους συνταξιούχους (23%)
 • στους μαθητές (13%)

Κορωνοϊός: Ο αρνητικός ρόλος των social media στην εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια

Σημαντικό ρόλο στο αρνητικό κλίμα για τους εμβολιασμούς ώστε να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός, διαδραματίζουν τα social media.

Το 40% από όσους δηλώνουν ότι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, αναφέρει ότι έχει ως βασική πηγή ενημέρωσής του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όσοι κάνουν χρήση για τρεις ή περισσότερες ώρες καθημερινά δηλώνουν επιφυλακτικοί στο εμβόλιο στο 30%. Όσοι δεν χρησιμοποιούν πολύ τα social media, δηλώνουν αρνητικοί στο 26%.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το στοιχείο, ότι οι μισοί από το 8% των ερωτηθέντων που απάντησαν ότι ο κορονοϊός και η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός “δεν υπάρχει”, δηλώνει ότι ενημερώνεται από τα social media.

Αντίθετα, όσοι έχουν ζήσει το άμεσο περιβάλλον τους βαριά νόσηση και θάνατο από τον κορωνοϊό, παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά άρνησης στο εμβολιασμό (19%), σε σχέση με όσους δεν είχαν παρόμοια εμπειρία (28%).

Μεγαλύτερος φόβος αυτός των θρομβώσεων

Το μεγαλύτερο ποσοστό από όσους δηλώνουν επιφυλακτικοί ή αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό αναφέρει ότι επηρεάστηκε από τα ελάχιστα κρούσματα σπάνιων θρομβώσεων.

Όπως προκύπτει μάλιστα από την έρευνα, τα ποσοστά άρνησης αυξήθηκαν κατά 34% από τις 11 Μαρτίου και μετά. Τότε δηλαδή που σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις των χωρών της ΕΕ και του ΕΜΑ για τις θρομβώσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα