«Μπλόκο» στις συναθροίσεις από την Αστυνομία. Τουλάχιστον 4.500 παραβάσεις των μέτρων προστασίας το Σαββατοκύριακο

26-01-2021

Σε ίσχυ τίθεται από σήμερα έως την Δευτέρα 1η Φεβρουάριου σχέδιο της αστυνομίας σε όλη την επικράτεια για περιορισμούς στις συναθροίσεις. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, για την «προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων».

Συγκεκριμένα, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται μέχρι την Δευτέρα, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα. Για τους παραβάτες, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

– Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

– Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Αποτελέσματα ελέγχων

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν το διάστημα 22-24.01.2021 συνολικά 227.336 ελέγχους. Κατέγραψαν 4.503 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.396.450€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις και αναστολής λειτουργίας 7 ημερών σε μία επιχείρηση.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν σε ποσοτό 17,2% μη χρήση μάσκας, ποσοστό 78,5% μη νόμιμη μετακίνηση. Ακολουθούν μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και οι ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Τετραψήφιο 1520

Το 1520 δέχτηκε συνολικά τρείς χιλιάδες τριακόσιες τριάντα οκτώ (3.338) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων για τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Παράλληλα, η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.