Όσοι έχουν γερή καρδιά ως μεσήλικες ζουν περισσότερα χρόνια

03-05-2017

Η καρδιά είναι ίσως το σημαντικότερο όργανο του ανθρώπου. Είναι λοιπόν απαραίτητο την προσέχουμε και να φροντίζουμε έτσι ώστε να είναι υγιής. Όταν σκεφτόμαστε καρδιακά προβλήματα το μυαλό μας πηγαινει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, υπάρχουν κι ορισμένοι νεότεροι άνθρωποι που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η καλή καρδιακή υγεία στη μέση ηλικία σημαίνει περισσότερα χρόνια ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 ενήλικες Αμερικανούς σε ορίζοντα 40ετίας.
Οι ειδικοί τους είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση από τα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 και όλοι το 2010 ήταν τουλάχιστον 60 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation. Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Dr. Norrina Allen και οι συνεργάτες της, η άριστη καρδιακή υγεία κατά την μέση ηλικία έδινε κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια επιπλέον ζωής, συγκριτικά με μεσήλικες που είχαν τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Επίσης, τα άτομα με άριστη καρδιακή υγεία ζούσαν σχεδόν πέντε χρόνια χωρίς κάποια χρόνια νόσο.

Στην αρχή της μελέτης, μόνο το 6% ήταν σε άριστη καρδιαγγειακή υγεία δηλαδή είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης, φυσιολογικό βάρος, δεν κάπνιζαν και δεν έπασχαν από διαβήτη.

Αντιθέτως, τα τρία τέταρτα είχαν τουλάχιστον έναν μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της υπέρτασης, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υψηλής χοληστερόλης.

Η μικρή ομάδα των ατόμων που είχαν άριστη υγεία γέρασε φυσικά καλύτερα. Και όταν νόσησαν από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό συνέβη κατά μέσο όρο επτά χρόνια αργότερα από τα άτομα που είχαν δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου κατά τη μέση ηλικία.

Επίσης όσοι είχαν άριστη καρδιακή υγεία κατάφεραν να ζήσουν κατά την τρίτη ηλικία περισσότερα χρόνια χωρίς ασθένειες, όπως καρκίνος, νεφρική νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια και άνοια.

«Δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της ζωής που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει καθώς μεγαλώνουμε», εξηγεί η Dr. Allen και συμπληρώνει πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε την καρδιαγγειακή μας υγεία από νωρίς. «Το ιδανικό είναι οι γονείς να προάγουν τις υγιεινές συνήθειες στα παιδιά τους. Αν και ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσει κανείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρές αλλαγές, όπως να πίνουμε νερό αντί για αναψυκτικά και να περπατάμε μισή ώρα κάθε ημέρα. Το να κερδίσουμε πέντε επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς αρρώστιες είναι μεγάλο πράγμα», συστήνει η ερευνήτρια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αυτός είναι λαός με την πιο υγιή καρδιά στον κόσμο
Παίρνετε και χάνετε συνεχώς βάρος; Κινδυνεύει περισσότερο η καρδιά σας