Πάρκινσον: Κάνουν διάγνωση από τα δάκρυα

27-02-2018

Το Πάρκινσον ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και επιστήμονες παγκοσμίως προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να βρουν μια θεραπεια που θα κατανικήσει μια και καλή τη νόσο. Τώρα Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν έναν νέο τρόπο διάγνωσης της νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Λιού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Λος Άντζελες συνέκριναν δείγματα δακρύων από 55 ασθενείς με Πάρκινσον, με τα δάκρυα 27 υγιών ανθρώπων ίδιας ηλικίας και φύλου.

Διαπιστώθηκε ότι στα δάκρυα των παρκινσονικών ασθενών η πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της νόσου στον εγκέφαλο, είναι αυξημένη έως και πέντε φορές στους ασθενείς σε σχέση με τους υγιείς.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα δάκρυα μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο, φθηνό και μη επεμβατικό βιοδείκτη για τη νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο Λιου.

Τα δάκρυα περιέχουν διάφορες πρωτεΐνες που παράγονται από εκκριτικά κύτταρα του δακρυικού αδένα του ματιού, ο οποίος διεγείρεται από τα νεύρα για να εκκρίνει αυτές τις πρωτεΐνες. Επειδή η νόσος μπορεί να επηρεάσει γενικότερα τη λειτουργία των νεύρων, πέρα από τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα, η όποια αλλαγή στα νεύρα είναι δυνατό να επιφέρει μεταβολές και στα επίπεδα των πρωτεϊνών των δακρύων, κάτι που «μαρτυρά» Πάρκινσον.

«Κάτι τόσο απλό όσο τα δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν τους νευρολόγους να διακρίνουν τους ανθρώπους με Πάρκινσον. Κι επειδή η διαδικασία της νόσου μπορεί να ξεκινήσει χρόνια ή και δεκαετίες προτού τα συμπτώματα εμφανισθούν, ένας βιολογικός δείκτης σαν κι αυτόν θα είναι χρήσιμος για την έγκαιρη διάγνωση ή ακόμη και για τη θεραπεία της νόσου», πρόσθεσε ο Λιου.

Πάντως, η μέθοδος αυτή είναι στα πρώτα της… βήματα και προηγουμένως θα πρέπει να προηγηθούν έρευνες σε περισσότερους ανθρώπους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν λιγότερο