Πως η ομάδα αίματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

03-05-2017

Υπάρχουν διαφορετικές ομάδες αίματος και ο κάθε άνθρωπος ανήκει σε κάποια από αυτές. Τώρα όμως, Ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν πως άνθρωποι με συγκεκριμένες ομάδες αίματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία μελέτησαν στοιχεία από περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε 11 προγενέστερες μεγάλες μελέτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας (WCAHF) που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας στο Παρίσι.
Όπως φάνηκε, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.
Όσοι πάλι είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν στεφανιαίο ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ιδίως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ίσως επειδή στις ομάδες αυτές είναι αυξημένα τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος.

Όπως όμως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Tessa Cole, ευτυχώς, όμως, η θνησιμότητα από αυτού του είδους τα επεισόδια δεν φάνηκε να αυξάνεται αναλόγως με την ομάδα αίματος. Η ίδια προσέθεσε πως από από τους εθελοντές των 11 μελετών, οι 519.743 είχαν ομάδα αίματος Ο και περισσότεροι από 771.000 είχαν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ.

Σε όσους είχαν ομάδα αίματος Ο καταγράφηκαν 7.220 καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες μαζί καταγράφηκαν 11.437 επεισόδια, με τους ερευνητές να υπολογίζουν ότι οι εθελοντές με ομάδα αίματος Ο είχαν 9% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν στεφανιαίο επεισόδιο ή οποιοδήποτε άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο (π.χ. στηθάγχη, εγκεφαλικό).

Η διαφορά όμως ήταν ιδιαιτέρως εμφανής στην περίπτωση του εμφράγματος, τόνισε η Dr. Cole.

Στην πραγματικότητα, ενώ μεταξύ των εθελοντών με ομάδα αίματος Ο καταγράφηκαν 14 εμφράγματα ανά 1.000 συμμετέχοντες, στους εθελοντές με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ καταγράφηκαν 15 εμφράγματα ανά 1.000 συμμετέχοντες.

Η διαφορά μοιάζει μικρή, αλλά αν εφαρμοστεί στον γενικό πληθυσμό τότε αφορά εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, πρόσθεσε η δρ Κόουλ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Τα σεξουαλικά προβλήματα μετά το έμφραγμα σε νεαρή ηλικία
Στρες: Πως προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό