«Πράσινο φως» από την ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Μέχρι το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμα

26-02-2021

Το «πράσινο φως» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού έδωσε χθες η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων». Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση, είπε, «αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό.

Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ», για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Και ανέδειξε πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν στις εταιρείες αυτές. Παραδέχτηκε πάντως πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού. «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα», ανέφερε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε, η Κομισιόν θα χρειαζόταν περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει τις τεχνικές βάσεις για τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Ο Γάλλος προέδρος, Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί η «κατάλληλη ισορροπία» για το πλαίσιο των πιστοποιητικών. Αναφέρθηκε πως γύρω από το θέμα υπάρχουν αναπάντητα ηθικά ζητήματα. Ενδεικτικά ανέφερε τους νέους, οι οποίοι ακόμη θα περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Και ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες. Όπως είπε, το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις.