“Προ των πυλών” νέα μέτρα. Σήμερα η εισήγηση των Λοιμωξιολόγων, το απόγευμα οι ανακοινώσεις από τον Ν. Χαρδαλιά

05-02-2021

Νέα μέτρα φέρνουν τα αυξημένα κρούσματα, που παραμένουν σε τετραψήφιο νούμερο. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Οι Λοιμωξιολόγοι, στη συνέχεια θα εισηγηθούν τις τελικές προτάσεις τους στην κυβέρνηση, ενώ ήδη στο «τραπέζι» βρίσκονται νέα μέτρα.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού, στο «κόκκινο», για Θεσσαλονίκη και Αχαϊα. Αυτό σημαίνει, νέα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα. Εξαίρεση – προς το παρόν τουλάχιστον – αποτελεί η “κοκκινη” Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από τις εννιά το βράδυ. Επίσης προβλέπεται επιστροφή στις αγορές μέσω click away, με εξαίρεση τα είδη ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματα.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των σχολείων από τους ειδικούς. Ωστόσο, ο καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης  μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως χρειάζεται περιορισμός κινητικότητας άμεσα για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να χειριστούμε. Όταν ρωτήθηκε για σχολεία είπε: όταν λέμε περιορισμούς εννοούμε σε όλα.

Να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε και ο  Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ ΜΕΘ «Παπανικολάου». Μιλώντας στον Σκαϊ, τόνισε πως «ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία». Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε νεότερες ηλικίες και ήδη υπάρχουν κρούσματα σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

Οι ανακοινώσεις των όποιων αλλαγών αναμένονται στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στις 6 το απόγευμα, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Στο ΣτΕ οι εκκλησίες

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα «βρεθούν» σήμερα Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές και των μέτρων για τη διασπορά του COVID-19. Επίσης θα συζητηθεί αίτηση δικηγόρου κατά του lockdown.