Πρωινό: Προλαμβάνει τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο

05-12-2017

Οι ειδικοί λένε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και πως δεν πρέπει να το παραλείπουμε ποτέ. Τώρα λοιπόν, μια ακόμα έρευνα Βρετανών επιστημόνων επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Όπως φάνηκε από την μελέτη, η τακτική κατανάλωση πρωινού γεύματος μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Baath και Notingham στη Βρετανία εξέτασαν 29 αδύνατους και 20 παχύσαρκους εθελοντές, οι οποίοι επί έξι εβδομάδες έπρεπε είτε να τρώνε κάθε ημέρα πρωινό πριν τις 11 το πρωί, είτε να μένουν νηστικοί μέχρι το μεσημέρι.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό έπρεπε να καταναλώνουν 350 θερμίδες εντός δύο ωρών από την ώρα που είχαν ξυπνήσει και τουλάχιστον 700 θερμίδες έως τις 11:00 π.μ. καθημερινή, ενώ η ομάδα της νηστείας δεν ελάμβανε τίποτα μέχρι το μεσημέρι.

Πριν και μετά τις έξι εβδομάδες οι ερευνητές είχαν αξιολογήσει τον μεταβολισμό, τη σωματική σύσταση, την ανταπόκριση της όρεξης και δείκτες της μεταβολικής και καρδιακής υγείας. Επίσης, υπολόγισαν το λίπος επί της δραστηριότητας 44 διαφορετικών γονιδίων και βασικών πρωτεϊνών και μελέτησαν την ικανότητα των λιποκυττάρων να απορροφούν γλυκόζη εις ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Physiology.
Όπως φάνηκε, 
η τακτική κατανάλωση πρωινού γεύματος επηρεάζει τα λιποκύτταρα μειώνοντας την δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους και αυξάνοντας την ποσότητα της γλυκόζης που χρειάζονται. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι το λίπος των παχύσαρκων ατόμων ανταποκρίνεται λιγότερο στην ινσουλίνη, συγκριτικά με τα αδύνατα άτομα.

«Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου ανταπόκρισης του λίπους στο τι και πότε το τρώμε, μπορούμε να στοχεύσουμε με περισσότερη ακρίβεια αυτούς τους μηχανισμούς. Και ενδεχομένως να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους πρόληψης των αρνητικών συνεπειών της μεγάλης ποσότητας σωματικού λίπους, αν δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απ’ αυτό. Μελλοντικές μελέτες θα εστιάσουν στο πως το πρωινό γεύμα αλληλεπιδρά με παραμέτρους του τρόπου ζωής, όπως η γυμναστική», εξηγεί ο Δρ Ξαβιερ Γκονζάλες, επικεφαλής ερευνητής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι καλύτεροι μαθητές
Πρωινό: Η παράλειψη του κάνει κακό στην καρδιά