Σε ετοιμότητα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τα αυξημένα κρούσματα. Στο «τραπέζι» νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο. Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες 

27-01-2021

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες. Στο «τραπέζι» βρίσκονται νέα περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάσει επιδείνωση. Όπως αναφέρουν οι επόμενες 5 με 7 ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την αξιολόγηση των στοιχείων και τη λήψη αποφάσεων.

Δίμηνο «φωτιά»

Η ανησυχία των Λοιμωξιολόγων εντείνεται καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά μας, περίοδος που ευνοεί τις ιώσεις. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας».

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα». Προς το παρόν πάντως η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.

«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος. Ειδική αναφορά έκανε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων. Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επαναφορά σκληρών μέτρων

Οι Λοιμωξιολόγοι, κάθε Τετάρτη αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για νέα μέτρα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της γραμματείας οργανωτικού της ΝΔ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό επίσης το ενδεχόμενο για επαναφορά πιο σκληρών μέτρων. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».