Σεξ: Σε ποια συχνότητα μας φέρνει ευτυχία;

16-01-2018

Γνωρίζουμε πως το σεξ κάνει καλό στην υγεία μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τώρα τελευταία οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ψάχνουν το σεξ σε σχέση με την ευτυχία που αυτό μπορεί να μας φέρει.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι: Για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένοι πρέπει να κάνουμε και όσο το δυνατόν περισσότερο σεξ;

Μάλλον όχι, λένε οι επιστήμονες, αφού το μέτρο φαίνεται πως είναι απαραίτητο και στο σεξ. Καναδική έρευνα που έγινε σε ζευγάρια που διατηρούσαν μόνιμη σχέση έδειξε ότι το σεξ συμβάλλει στον μέγιστο βαθμό στην ευτυχία όταν η συχνότητά του δεν ξεπερνά τη μία φορά την εβδομάδα.

Μια «δόση» μεγαλύτερη από αυτή, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science, δεν προσφέρει κάτι επιπλέον στην καλή μας διάθεση και στο αίσθημα ευεξίας.

«Αν και έχει επικρατήσει η άποψη ότι όσο πιο συχνό το σεξ τόσο πιο ευτυχισμένος είναι κανείς, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει όταν η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών ξεπερνά τη μία φορά την εβδομάδα» σχολιάζει η Έιμι Μουίζ, μία εκ των ερευνητών. Μάλιστα, όπως δήλωσε η Μουίζ στη βρετανική Guardian, αυτή είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο «ταβάνι» στα οφέλη του σεξ στην ευτυχία.

Σε παρόμοια αποτελέσματα είχε καταλήξει και μια παλιότερη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Carnegy Mellon στην Βρετανία, όπου είχε ζητηθεί από ζευγάρια να κάνουν πολύ συχνότερα σεξ απ’ ό,τι συνήθιζαν προκειμένου να διαπιστώσουν οι ερευνητές αν θα ένιωθαν πιο ευτυχισμένα. Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς, αφού όχι μόνο πιο ευτυχισμένοι δεν ένιωθαν οι συμμετέχοντες αλλά μάλιστα δήλωσαν ότι είχαν λιγότερη ενέργεια και ότι η ποιότητα των σεξουαλικών τους επαφών με το ταίρι τους έπεσε κατακόρυφα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Είναι απαραίτητο για την ευτυχία σε ένα ζευγάρι;
Σεξ: Χαρίζει περισσότερη ευτυχία από το φαγητό;