Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Νεοπλασιών αγνοώντας τους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους

10-04-2019

Την αντίδραση της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας προκάλεσε η χθεσινή σύγκληση σε συνεδρίαση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), με την παρουσία μάλιστα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, χωρίς όμως να εκπροσωπείται η εταιρεία ακτινοθεραπευτών ογκολόγων.

«Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι σε αυτό το πρώτο βήμα του ΕΙΝΕ δεν εκπροσωπείται η Ακτινοθεραπεία”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ, κ. Γεώργιος Πισσάκας.. “Ειλικρινά αναρωτιέμαι, συνεχίζει ο κος Πισσάκας, αν πιστεύει το Υπουργείο, ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποφεύγει να βρίσκεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα της Ακτινοθεραπείας στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτική φωνή (ενώ προβλέπεται στο ΦΕΚ Α’ 43) και έτσι το πρόβλημα δεν υπάρχει”.

Λέξη ταμπού δυστυχώς η Ακτινοθεραπεία για το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Και ας αρχίσει από το πιο απλό. Ας αντέξει να ακούσει τους ειδικούς, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη την Ακτινοθεραπεία, σε ένα κράτος που η κυβέρνηση του θεωρεί την κοινωνική ευαισθησία ως το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα».

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών συζητήθηκε ο  προγραμματισμός ενεργειών για το επόμενο διάστημα προκειμένου να υλοποιηθούν τα πρώτα βήματα συγκρότησης και λειτουργίας του Ινστιτούτου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών αποτελεί μία σημαντική καινοτομία που έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις έως τώρα δράσεις που σχετίζονται με τα νεοπλασματικά νοσήματα και αφορούν στην έρευνα, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη διαχείριση της νόσου και στη φροντίδα τελικού σταδίου και να τις εντάξει σε έναν Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.