Στρες: Ποιες σωματικές παθήσεις μπορεί να κρύβει

άνδρας φωνάζει και πιάνει το κεφάλι του από το άγχος
26-10-2021

Οι αγχώδεις διαταραχές όπως το στρες είναι από τα συχνότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέει πως τουλάχιστον το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχουν από τέτοιες διαταραχές. Μάλιστα, οι γυναίκες ασθενείς να είναι σχεδόν διπλάσιες από τους άνδρες.

Το να νιώθει ένας άνθρωπος άγχος όταν συμβαίνει κάτι άσχημο ή δύσκολο στη ζωή του, είναι φυσιολογικό. Τι γίνεται όμως όταν τα συμπτώματα του άγχους υποκρύπτουν μία σωματική ασθένεια;

Στην πραγματικότητα το άγχος μπορεί να είναι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις της, κάτι που μπορεί να περιπλέξει ή να καθυστερήσει τη διάγνωση.

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να είναι πρωτοπαθείς (γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κρίση πανικού, φοβίες, σύνδρομο μετατραυματικού στρες) ή δευτεροπαθείς (π.χ. απόρροια της διάγνωσης μιας σοβαρής ασθένειας).

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Psychiatric Times, υπάρχουν σχεδόν 50 σωματικές παθήσεις που μπορεί να έχουν ως πρώτη εκδήλωση το άγχος.

Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Καρδιολογικά προβλήματα, όπως καρδιακή αρρυθμία, στηθάγχη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, βαλβιδοπάθειες κ.ά.
  • Ενδοκρινικές παθήσεις (όπως η δυσλειτουργία του επινεφριδίων, η νόσος Cushing, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παραθυρεοειδοπάθεια, τα νοσήματα στην υπόφυση του εγκεφάλου, οι όγκοι στο πάγκρεας, ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός κ.ά.).
  • Ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και πεπτικό έλκος).
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά.).
  • Μεταβολικά νοσήματα, όπως αυξημένο κάλιο στο αίμα, υπογλυκαιμία, χαμηλό νάτριο στο αίμα, κατάχρηση ουσιών.
  • Νευρολογικές παθήσεις, όπως διάσειση με τραυματισμό του εγκεφάλου, εγκεφαλοπάθεια, ημικρανίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληπτικές διαταραχές, ίλιγγος, υπαραχνοειδής αιμορραγία κ.λπ.
  • Παθήσεις του αναπνευστικού, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η υπνική άπνοια και η πνευμονική εμβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στρες: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το εργασιακό άγχος