Τα έμβρυα ξεχωρίζουν τα πρόσωπα από την κοιλιά της μαμάς τους

12-06-2017

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως τα έμβρυα μπορούν να αναγνωρίζουν τον τόνο της φωνής της μητέρας τους από την μήτρα κιόλας. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες, με μια πρωτοποριακή έρευνα, διαπίστωσαν πως τα μωρά μπορούν να ξεχωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων πριν καν γεννηθούν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 39 εγκύους οι οποίες βρίσκονταν στην 34η εβδομάδα (8ος μήνας) της κυήσεως. Οι ειδικοί κατέγραψαν τις αντιδράσεις εμβρύων όταν άναβαν μέσα στη μήτρα φωτάκια, ορισμένα από τα οποία δημιουργούσαν σχήμα ανθρώπινου προσώπου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, έδειξαν πως τα μωρά στρέφονταν πάντοτε προς το σχήμα αυτό, αλλά έμεναν αδιάφορα όταν τα φώτα δημιουργούσαν τυχαία σχήματα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα βρέφη ενστικτωδώς μπορούν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθώς και ότι οι αισθήσεις τους είναι πολύ καλά ανεπτυγμένες στη μήτρα, επομένως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι γονείς μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα μωρά τους ενώ αυτά βρίσκονται ακόμα μέσα στη μήτρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Vincent Reed εξήγησε πως «τα έμβρυα αναζητούν πληροφορίες όταν βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως και αυτό που είδαμε στην μελέτη μας είναι ότι έστρεφαν τα κεφαλάκια τους αναζητώντας το ερέθισμα που προσομοίαζε με πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούσαν ενεργά πληροφορίες από το περιβάλλον τους. Δεδομένου ότι τα έμβρυα ακούνε πολύ καλά στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, θα ενθάρρυνα τους μέλλοντες γονείς να τους διαβάζουν βιβλία. Αυτό θα τους βοηθήσει να δεθούν καλύτερα μαζί τους και μπορεί να είναι ωφέλιμο».

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές άναβαν φωτάκια τα οποία περιστασιακά θύμιζαν τα μάτια και το στόμα ενός ανθρώπινου προσώπου. Προγενέστερες αντίστοιχες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα βρέφη δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα φωτάκια που είναι διατεταγμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα φωτάκια προβάλλονταν μέσω της μήτρας και οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αντιδράσεις των εμβρύων με εξελιγμένα υπερηχογραφήματα τεσσάρων διαστάσεων (4D ultrasound technology).

Ωστόσο οι επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι μέλλοντες γονείς δεν πρέπει να προσπαθήσουν να δουν αν το μωρό θα αντιδράσει βάζοντας λ.χ. ένα δυνατό φακό πάνω στην κοιλιά της γυναίκας, διότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν την όραση του μωρού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΗΜΗ:
Τα μωρά αναγνωρίζουν το άγγιγμα της μητέρας τους πριν καν γεννηθούν
Η ρύπανση του αέρα «απειλεί» τα έμβρυα