Υπέρταση: Η σοβαρή περιοδοντίτιδα διπλασιάζει τον κίνδυνο

γυναίκα μετράει την πίεση ενός άντρα για να δει εάν έχει υπέρταση ή υπόταση
29-03-2021

Η υπέρταση αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Συνήθως την πίεση την ρυθμίζουμε με μια ειδική αγωγή και συγκεκριμένη διατροφή χαμηλή στο αλάτι. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Ισπανών επιστημόνων δείχνει κάτι απίστευτο. Έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υπέρταση οι ενήλικες με εκτεταμένη περιοδοντίτιδα. Δηλαδή σοβαρή λοίμωξη των ούλων.

Η υπέρταση και η στοματική υγιεινή

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών και των οστών που τα στηρίζουν. Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα συχνά εμφανίζουν αυξημένη πίεση του αίματος. Iδίως όταν υπάρχει ενεργή λοίμωξη και τα ούλα τους αιμορραγούν.

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τη δρα Εύα Μουνιόθ-Αγκιλέρα του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου Eastman του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL). Κι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «Hypertension» (Υπέρταση)
Οι ειδικοί μελέτησαν 250 ανθρώπους με γενικευμένη σοβαρή περιοδοντίτιδα (περισσότερα από τα μισά δόντια τους είχαν λοίμωξη ούλων), καθώς και άλλους τόσους υγιείς (ομάδα ελέγχου), με μέση ηλικία 35 ετών.

Τι έδειξε η έρευνα

Η ανάλυση πολλαπλών δειγμάτων αίματος από τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης του ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού τους και άλλων βιοδεικτών και παραμέτρων (βάρος σώματος, κάπνισμα, σωματική άσκηση κ.α.), έδειξε ότι η διάγνωση περιοδοντίτιδας σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης υπέρτασης, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα άνθρωπο.

Οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα έχουν διπλάσια πιθανότητα (ποσοστό 14%) να έχουν συστολική πίεση άνω του 140 mmHg, σε σχέση με όσους έχουν υγιή ούλα (ποσοστό 7%). Οι πρώτοι έχουν επίσης αυξημένους άλλους δείκτες στο αίμα τους όπως η γλυκόζη (σάκχαρο) και η «κακή» χοληστερίνη (LDL), καθώς επίσης μειωμένη την «καλή» χοληστερίνη (HDL).

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα περιοδοντικά βακτήρια προκαλούν βλάβη στα ούλα και επίσης πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη συστηματική παθήσεων όπως η υπέρταση. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και στην αυξημένη αρτηριακή πίεση συμβαίνει πολύ πριν ένας ασθενής εμφανίσει υπέρταση. Η μελέτη μας δείχνει ακόμη ότι ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ατόμων με περιοδοντίτιδα δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση», δήλωσε ο καθηγητής περιοδοντολογίας του UCL Φραντσέσκο Ντ’Αϊούτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Υπέρταση: Οι κατάλληλες ασκήσεις για όσους έχουν ανεβασμένη πίεση