Ύπνος: Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε ποτέ θυμωμένοι

27-09-2017

Πολλές φορές πέφτουμε για ύπνο μετά από έναν μεγάλο τσακωμό ή μετά από ένα συμβάν που μας έχει εκνευρίσει. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Θα πρέπει πρώτα να ηρεμούμε και μετά να πέφτουμε στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε. Αυτό λέει και μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που έδειξε πως όταν πάμε να κοιμηθούμε θυμωμένοι κάνουμε κακό στο ύπνο μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Iowa στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 436 εθελοντές.
Οι ειδικοί παρακολούθησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο… θυμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Research in Personality. Όπως φάνηκε ο θυμός, σύμφωνα με ερευνητές, δε βλάπτει, μόνο, τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους, καθώς, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να «καταστρέψει» και τον ύπνο σας.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νευριάζουν εύκολα και προσπαθούν σκληρά να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, κοιμούνται χειρότερα.
Τα νεύρα που μπορεί να νιώθουν, τους εμποδίζουν να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να κοιμούνται πιο λίγο και πιο άσχημα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα του θυμού αυξάνουν την καρδιαγγειακή δραστηριότητα, γεγονός που καθιστά τον ύπνο πιο δύσκολο.

Όπως τόνισαν οι επικεφαλής της έρευνας «αυτά τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ύπαρξη του θυμού μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και ότι ο θυμός και ο ύπνος είναι στενά συνδεδεμένοι».

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως πόσο οξύθυμοι είναι, αν θυμώνουν εύκολα ή πόσο δεκτικοί είναι στην κριτική από τρίτους.

Στη συνέχεια οι ίδιοι ταξινομήθηκαν σε ομάδες με βάση το πόσο θυμωμένοι ένιωθαν- η «θυμωμένη» ομάδα, η «όχι θυμωμένη ομάδα» και η ομάδα που «έλεγχε το θυμό της».

Οι πιο «ψύχραιμοι» συμμετέχοντες, όπως αποδείχθηκε, είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τους πιο «οξύθυμους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι επειδή «χάνουν» τον ύπνο τους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο, για κάποιον, να συγκρατήσει τα αρνητικά του συναισθήματα, δημιουργώντας έτσι… ένα φαύλο κύκλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το χρήμα
Ύπνος: Όσοι κοιμούνται με τον σκύλο τους έχουν καλύτερη υγεία