Ύπνος: Όσοι κοιμούνται ακατάστατα το Σαββατοκύριακο βλάπτουν την υγεία τους

08-06-2017

Κάθε μέρα βάζουμε νωρίς το ξυπνητήρι και ξυπνάμε για να πάμε στη δουλειά. Το Σαββατοκύριακο όμως που δεν δουλεύουμε οι περισσότεροι αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο και ξυπνάμε πολύ αργότερα. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει τώρα πως αυτή η άστατη συμπεριφορά στον ύπνο μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανθρώπους συνηθίζουν να κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως τους προκαλεί το επονομαζόμενο κοινωνικό τζετ λαγκ. Μία διαταραχή η οποία σχετίζεται με φτωχότερη υγεία, χειρότερη ψυχική διάθεση και αυξημένη υπνηλία και κόπωση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιπλέον, ανά 1 ώρα παρέκκλισης από το πρόγραμμα των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας αυξάνεται κατά 11% ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιοπάθειας – επιδράσεις οι οποίες είναι ανεξάρτητες από τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Αυτά ανακάλυψαν ερευνητές από το Πρόγραμμα Ύπνου & Ερευνών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από 984 εθελοντές, ηλικίας 22 έως 60 ετών, οι οποίοι ανέφεραν πόσες ώρες κοιμόντουσαν κάθε μέρα της εβδομάδες και συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την υγεία, τον ύπνο, την κόπωση και την καρδιαγγειακή κατάστασή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Sleep, έδειξαν πως το κοινωνικό τζετ λαγκ ήταν εντονότερο μεταξύ των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου έναντι των φοιτητών, αλλά μικρότερο μεταξύ των ανέργων και των εθελοντών με χαμηλό εισόδημα.

Κάθε ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 22% των πιθανοτήτων να περιγράψει ένας εθελοντής την υγεία του ως «καλή» αντί για «άριστη».

Η αντίστοιχη αύξηση στις πιθανότητες να την περιγράψει ως «σχετικά καλή/φτωχή» ήταν 28%.

Υπολογίζεται ότι το 85% των ανθρώπων μπαίνουν για ύπνο πιο αργά την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ, και κοιμούνται περισσότερο το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει το κοινωνικό τζετ λαγκ με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και άλλων δεινών, όπως η παχυσαρκία.

Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο ότι είναι εναντίον της φύσης μας (εν προκειμένω, του βιολογικού μας ρολογιού) να αλλάζει διαρκώς το πρόγραμμα της λειτουργίας της, ώστε να προσαρμόζεται σε ό,τι βάζουμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε να κάνουμε.

Έτσι, το βιολογικό μας ρολόι αποδιοργανώνεται και εκδηλώνει τζετ λαγκ – ακριβώς όπως συμβαίνει με τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια στα οποία αλλάζει κανείς ζώνες ώρες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Πως μας κάνει πιο ελκυστικούς
Ύπνος: Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά για καλύτερη υγεία