Μάριος Κάτσικας: Να εξασφαλίσουμε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον για τον κλάδο μας.

12-06-2021

Η επόμενη μέρα της πανδημίας. Η επόμενη μέρα του ΣΦΕΕ. Οι προτεραιότητες και το περιβάλλον.

Στις 17 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Αν και καταστατικά ήταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο, μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία ήδη διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον για την φαρμακευτική αγορά. Τις διαχρονικές, αλλά και τις νέες προκλήσεις του κλάδου που προκύπτουν μετά την πανδημία, αναζητά το healthview, φιλοξενώντας καθημερινά μέχρι τις εκλογές, τις απόψεις των νυν, αλλά και των υποψηφίων μελών του ΔΣ του ΣΦΕΕ, σε αυτό το αφιέρωμα. Σήμερα απαντά ο κ. Μάριος Κάτσικας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN.

Κε Κάτσικα, πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον στον κλάδο και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το ΣΦΕΕ;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επόμενη μέρα μετά την πανδημία και τις δυσκολίες της, έρχεται και μετά την δεκαετή οικονομική κρίση που είχε δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για τον κλάδο μας. Αναφέρομαι κυρίως στο γεγονός, όπου η χρηματοδότηση ενός κοινωνικού αγαθού όπως το φάρμακο, είχε -και εν πολλοίς έχει- μετατεθεί από την πολιτεία στον κλάδο μας, απαιτώντας, μέσω των γνωστών οριζόντιων περικοπών του rebate και του clawback, επιστροφές που απειλούν ακόμα και την βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών.

 Η διαχείριση αυτής της κατάστασης αποτελεί διαχρονικά την μέγιστη προτεραιότητα για τον ΣΦΕΕ. Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι η εικόνα του κλάδου, βελτιώθηκε στην διάρκεια της πανδημίας, λόγω της πολλαπλής συνεισφοράς του, θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή να ζητηθεί ένας ρεαλιστικός εξορθολογισμός μιας αρχικά μνημονιακής υποχρέωσης, που παρατείνεται χωρίς λογική και λόγω αδυναμίας της πολιτείας να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή που της ανήκει.

 Παράλληλα, θα πρέπει ως ΣΦΕΕ, να αναδείξουμε περισσότερο την συνεισφορά του κλάδου μας στην Εθνική οικονομία, καθώς και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, που υπάρχουν και να ζητήσουμε υποστήριξη από το κράτος, κάτι που μεσομακροπρόθεσμα θα ωφελήσει όλους τους συμμετόχους στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.

 Οι προκλήσεις λοιπόν που έχουμε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα σχετίζονται κυρίως με την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και κυρίως αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τον κλάδο μας.

Δείτε ακόμη:

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Συνυπευθυνότητα μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας.

Κωνσταντίνος Παναγούλιας: Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες.

Έλενα Χουλιάρα: Να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το φάρμακο.

Πασχάλης Αποστολίδης: Τώρα είναι η ευκαιρία να επιλύσουμε τα δομικά προβλήματα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Κοινό «ασθενοκεντρικό» όραμα και για την πολιτεία και για τον Σύνδεσμο.

Roberto Greco: Να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα της πανδημίας