Nίκος Ραγκούσης: Βιώσιμο και προβλέψιμο περιβάλλον για τον κλάδο

11-06-2021

Η επόμενη μέρα της πανδημίας. Η επόμενη μέρα του ΣΦΕΕ. Οι προτεραιότητες και το περιβάλλον.

Στις 17 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Αν και καταστατικά ήταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο, μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία ήδη διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον για την φαρμακευτική αγορά. Τις διαχρονικές, αλλά και τις νέες προκλήσεις του κλάδου που προκύπτουν μετά την πανδημία, αναζητά το healthview, φιλοξενώντας καθημερινά μέχρι τις εκλογές, τις απόψεις των νυν, αλλά και των υποψηφίων μελών του ΔΣ του ΣΦΕΕ, σε αυτό το αφιέρωμα. Τον λόγο έχει σήμερα ο κ. Nίκος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Hellas.

Κε Ραγκούση πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον στον κλάδο και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το ΣΦΕΕ;

Το ευρύτερο περιβάλλον είναι σίγουρα πιο ευνοϊκό από το παρελθόν, λόγω και της πανδημίας. Από την πλευρά του ΣΦΕΕ, η υιοθέτηση ενός προγράμματος εξωστρέφειας για να κεφαλαιοποιήσουμε την πολύ καλή εικόνα που απέκτησε ο κλάδος, είναι απαραίτητη. Μπορούμε να αναδείξουμε την διαχρονική προσφορά του κλάδου -όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ασθενειών και προσφάτως της πανδημίας- αλλά και στην στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο μπορούμε ακόμα περισσότερο να εκσυγχρονίσουμε με καινοτόμες υπηρεσίες.

Γενικώς θα πρέπει η φωνή του κλάδου να είναι όσο το δυνατόν πιο ενιαία -πέρα από τις λογικές διαφορετικές οπτικές- και να διεκδικήσουμε από κοινού την βιωσιμότητα του με win-win προσεγγίσεις. Σημαντικό επίσης είναι να εργαστούμε από κοινού για να καταστήσουμε το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμο. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η εξέλιξη της τεκμηρίωσης των θέσεων μας, με τρόπο πειστικό απέναντι σε όλους τους stakeholders.

Στις προτεραιότητές μας φυσικά παραμένουν οι διατυπωμένοι στόχοι μας για απρόσκοπτη πρόσβαση των  Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και ειδικότερα στην καινοτομία, στην προσέλκυση επενδύσεων για τη χώρα μας, για έρευνα και ανάπτυξη, κλινικές δοκιμές και παραγωγή.

Καταληκτικά και για να γίνουν πράξη τα ανωτέρω, χρειάζεται ένας -υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας- στρατηγικός σχεδιασμός, με συγκεκριμένους ρεαλιστικούς, μετρήσιμους και εκατέρωθεν συμφωνημένους στόχους. Έτσι πιστεύω ότι μαζί με τον συντονισμό και με άλλους stakeholders και ομαδική εργασία, εντός και εκτός του Συνδέσμου, θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους μας.

Δείτε ακόμη:

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Συνυπευθυνότητα μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας.

Κωνσταντίνος Παναγούλιας: Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες.    

Έλενα Χουλιάρα: Να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το φάρμακο.

Πασχάλης Αποστολίδης: Τώρα είναι η ευκαιρία να επιλύσουμε τα δομικά προβλήματα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Κοινό «ασθενοκεντρικό» όραμα και για την πολιτεία και για τον Σύνδεσμο.  

Roberto Greco: Να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα της πανδημίας