Η επόμενη μέρα της πανδημίας. Η επόμενη μέρα του ΣΦΕΕ. Οι προτεραιότητες και το περιβάλλον.
Στις 17 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Αν και καταστατικά ήταν να διεξαχθούν τον Μάρτιο, μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας, η οποία ήδη διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον για την φαρμακευτική αγορά. Τις διαχρονικές, αλλά και τις νέες προκλήσεις του κλάδου που προκύπτουν μετά την πανδημία, αναζητά το healthview, φιλοξενώντας καθημερινά μέχρι τις εκλογές, τις απόψεις των νυν, αλλά και των υποψηφίων μελών του ΔΣ του ΣΦΕΕ, σε αυτό το αφιέρωμα. Μετά τον κο Παπαδημητρίου ακολουθεί σήμερα ο κος Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της AbbVie σε Ελλάδα & Κύπρο, ο οποίος έχει χρηματίσει επίσης Πρόεδρος του ΣΦΕΕ (2105-2018).
Κε Αποστολίδη, πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον στον κλάδο και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το ΣΦΕΕ;
Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έθεσε στις κυβερνήσεις και το φαρμακευτικό κλάδο μπροστά με μια μοναδική πρόκληση: την ταχύτατη εξέλιξη καινοτόμων και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε χρόνο ρεκόρ και την όσο το δυνατόν πιο άμεση διάθεση αυτών στον παγκόσμιο πληθυσμό. Η φαρμακευτική βιομηχανία πέτυχε να διαθέσει στην ανθρωπότητα καινοτόμα εμβόλια, και να αναδειχθεί στον ισχυρότερο σύμμαχο των κυβερνήσεων στον αγώνα τους για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Στη χώρα μας, η πανδημία απέδειξε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ευημερία και ανάπτυξη, κάτι που πλέον γίνεται αντιληπτό και στο πολιτικό μας σύστημα. Σήμερα, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο πολιτείας και βιομηχανίας, ήρθε η ώρα να επιλύσουμε δυναμικά τα δομικά προβλήματα του παρελθόντος, να εξασφαλίσουμε την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος και, διαμορφώνοντας ένα φιλικό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, να επενδύσουμε σε πολιτικές του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι καίριας σημασίας να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης των κλινικών μελετών, επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, μεταφέροντας τεχνογνωσία και αποτελεσματικές λύσεις από το εξωτερικό, όπως το Ταμείο Καινοτομίας. Να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την κατεύθυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσουμε συνέργειες με τις σημαντικές επενδύσεις των data και logistics centers. Σήμερα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που είναι πολύτιμα για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα, και μπορούν να συμβάλλουν στην μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών μελετών.
Κάθε κρίση γεννά νέες ευκαιρίες. Η παρούσα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και γενναίες τομές που θα αναδείξουν ένα ισχυρό και βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έναν ισχυρότερο φαρμακευτικό κλάδο προς όφελος των ασθενών, της Πολιτείας και της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε ακόμη: