Η επόμενη μέρα στη φαρμακοβιομηχανία – Μάριος Κάτσικας: Αποεπένδυση ή ανάπτυξη;

22-05-2020

Tο Healthview, δίνει το λόγο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Πώς βλέπουν οι επικεφαλής των εταιρειών την πορεία της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας, στο υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό πλαίσιο και τη νέα “κανονικότητα” που δημιουργείται και αφορά, όχι μόνο την τοπική φαρμακευτική αγορά, αλλά και την παγκόσμια. Ο Μάριος Κάτσικαςμάς απαντά:

«Η εκτίμηση μου για την επόμενη μέρα, είναι ότι ο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής αγοράς θα διατηρηθεί και στο εγγύς μέλλον, επηρεάζοντας ευθέως και την καθ’ ημάς εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Η συμμετοχή σε αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία οποίες στηρίζεται εν πολλοίς σε γενόσημα, βιο-ομοειδή και ώριμα, δοκιμασμένα και οικονομικά φάρμακα θα είναι σημαντικά μεγάλη, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας παγκοσμίως να συγκρατηθούν τα κόστη της φαρμακευτικής δαπάνης και να αντιρροπήσουν την οικονομική πίεση που ασκείται πλέον στα συστήματα υγείας από την αντιμετώπιση της παρούσας πανδημίας και των συνεπειών της.

Στην Ελλάδα όμως δυστυχώς, οι «ληστρικές» – έτσι όπως έχουν καταντήσει– πολιτικές των Clawback και Rebates, απομυζούν τις Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και δεν αφήνουν τελικά κανένα περιθώριο ανάπτυξης καθώς δεν μπορούνε να ελπίζουν σε έξωθεν υποστήριξη, όπως στην περίπτωση των πολυεθνικών.

Φοβούμαι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά σε απο-επένδυση και αποβιομηχανοποίηση, ενός από τους τελευταίους τοπικούς κλάδους με σημαντική συνεισφορά στην Ελληνική Οικονομία αλλά και παράλληλα με εξαγωγικό χαρακτήρα.

Αν συμβεί αυτό, εκτός από την απώλεια της σημαντικής συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ – και μέσω της αρνητικής επίδρασης στο εμπορικό ισοζύγιο από την επαπειλούμενη μείωση των εξαγωγών Ελληνικών φαρμάκων, εγκυμονεί και έναν μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο, που δεν είμαι σίγουρος ότι έγινε κατανοητός στη διάρκεια της πανδημίας.

Να απωλέσουμε δηλ. την αυτοτέλεια που προσφέρουν σήμερα οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες σε μεγάλο ποσοστό μέσω της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και να εξαρτηθούμε πλήρως από τις εισαγωγές και στο φάρμακο με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό μακροπρόθεσμα και στην Ελληνική Οικονομία αλλά και στη Δημόσια Υγεία.

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να διορθωθούν συσσωρευμένες στρεβλώσεις πολλών ετών.

Όσον αφορά την FARAN και το ιστορικό όνομα που μεταφέρει από τη δεκαετία του 50, ελπίζουμε η αλματώδης ανάπτυξη που καταγράφουμε τα τελευταία χρόνια να μην μείνει στα χαρτιά λόγω των φαρμακευτικών πολιτικών με τις εξωφρενικές επιστροφές, αλλά να διοχετευτεί σε επενδύσεις που θα πολλαπλασιάζουν το όφελος και για την οικονομία και για την κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

Μάριος Κοσμίδης: Οι δαπάνες στην υγεία επένδυση στην ευημερία

Άρης Μητσόπουλος: Αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας

Δημήτρης Δέμος: Οι επενδύσεις θα ενταθούν

Θεόδωρος Τρύφων: Στηρίζουμε την έρευνα για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Ιουλία Τσέτη: Η ανασφάλεια θα δώσει τη θέση της στην επιχειρηματικότητα

Ελένη Ζέκκα: «Μπορούμε περισσότερα»

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Η κρίση ανέδειξε τη συμβολή μας