2021–2030: «Εξαλείφοντας το AIDS»

06-12-2021

https://www.healthview.gr/pagkosmia-imera-aids-i-istoria/Σε αυτή την ενότητα τα νέα αφορούν μόνο το 2021, αλλά ο στόχος για την εξάλειψη του AIDS μέχρι το 2030, σηματοδοτεί την προσπάθεια της παγκόσμιας κοινωνίας τα επόμενα χρόνια, σε αυτό το στόχο.

2021

Νέο βλέμμα από τη διεθνή κοινότητα

Με τα μέτρα περιορισμού της COVID-19 να κυριαρχούν και αυτόν τον χρόνο, εντείνεται ο προβληματισμός για την εξέλιξη του HIV/AIDS, την πρόληψη και την πρόσβαση σε θεραπεία.

Από την άλλη, τέσσερεις δεκαετίες μετά την αναφορά των πρώτων περιπτώσεων AIDS, η έκθεση του UNAIDS για το 2021 δείχνει ότι μπορούμε να τελειώσουμε οριστικά με το AIDS. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι δεκάδες χώρες πέτυχαν ή ξεπέρασαν τους στόχους του 2020 που είχαν τεθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2016 – κάτι που αποδεικνύει ότι οι στόχοι ήταν εφικτοί.

Η έκθεση δείχνει ότι χώρες με προοδευτικούς νόμους και πολιτικές, αλλά και ισχυρά και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα υγείας, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα κατά του HIV. «Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να υποεπενδύσει σε ετοιμότητα και απαντήσεις για την πανδημία», δήλωσε η Winnie Byanyima, Εκτελεστική Διευθύντρια του UNAIDS, προτρέποντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να δεσμευτεί και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του AIDS.

Τέλος με τις ανισότητες, τέλος με το AIDS.

Τον Μάρτιο το UNAIDS είχε υιοθετήσει την Παγκόσμια Στρατηγική για το AIDS 2021–2026, κεντρικό μήνυμα της οποίας είναι «End Inequalities, End AIDS», όπου μάλιστα το πρώτο μέρος θεωρείται αποφασιστική προϋπόθεση για να επιτευχθεί το δεύτερο. Η Στρατηγική περιλαμβάνει τη δέσμευση για επείγουσα δράση σχετικά με τον τερματισμό των κοινωνικών, οικονομικών, φυλετικών και ανισοτήτων φύλου, των μεροληπτικών νόμων και πρακτικών, του στιγματισμού και κάθε μορφής διακρίσεων και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαιωνίζουν την επιδημία του AIDS.

Τελικώς η διακήρυξη που αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Ιουνίου είχε συγκεκριμένους στόχους: μείωση του ετήσιου αριθμού νέων λοιμώξεων HIV σε λιγότερες από 370.000 και των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS σε 250.000, εξάλειψη των νέων λοιμώξεων HIV σε παιδιά, τερματισμός του παιδιατρικού AIDS και εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης που σχετίζεται με τον HIV μέχρι το 2025. Επίσης, παροχή αντιρετροϊκής αγωγής σε 34 εκατ. ανθρώπους μέχρι το 2025.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS ολοκληρώθηκε με την έγκριση μιας νέας, φιλόδοξης, αλλά και εφικτής Πολιτικής Διακήρυξης για τον HIV και το AIDS: «Τερματισμός των ανισοτήτων και έναρξη του τερματισμού του AIDS έως το 2030». Η διακήρυξη η οποία βασίζεται στα ενθαρρυντικά στοιχεία του UNAIDS και στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα χρησιμεύσει ως σημαντικός οδικός χάρτης για την προώθηση της παγκόσμιας αντίδρασης στον HIV τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Διακήρυξη περιγράφει επιπλέον τις κρίσιμες πληθυσμιακές ομάδες: ομοφυλόφιλοι άνδρες και άλλοι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, διεμφυλικά άτομα, όσοι κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, εργαζόμενοι στον τομέα των σεξουαλικών υπηρεσιών, κρατούμενοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον HIV και είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν βία, στίγμα, διακρίσεις, περιορισμούς στην πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η Winnie Byanyima, Εκτελεστική Διευθύντρια του UNAIDS, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το AIDS (Ιούνιος 2021):

«Η μοίρα μας δεν είναι μια παντοτινή πανδημία HIV. Παρά τις καθυστερήσεις, μπορούμε να τερματίσουμε το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία –όπως υποσχεθήκαμε– μέχρι το 2030, αν συνεργαστούμε. Αν όμως κινηθούμε κατά τα ειωθότα, θα αποτύχουμε.[…] Οι αποδείξεις και η ανάλυση είναι σαφείς.

Οι ανισότητες στην ισχύ, στη θέση, στα δικαιώματα και στη φωνή είναι που οδηγούν την πανδημία του HIV. Οι ανισότητες σκοτώνουν. Όπως το θέτει και η Παγκόσμια Στρατηγική για το AIDS: Για να τερματιστεί το AIDS, πρέπει να θέσουμε τέλος στις ανισότητες που το διαιωνίζουν. Υπάρχει ένα ακόμη τεράστιο όφελος σε αυτή την προσέγγιση. Οι νόμοι, οι πολιτικές και οι ισχυρές ανθρωποκεντρικές υγειονομικές υπηρεσίες που χρειαζόμαστε για να δώσουμε τέλος στο AIDS,

θα βοηθήσουν επίσης τον κόσμο να ξεπεράσει την Covid-19, να είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες, ενώ επίσης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων».

HIV και COVID-19

Το πρόγραμμα UNAIDS δημοσιοποίησε τον Ιούλιο τα διαθέσιμα στοιχεία για τις επιπτώσεις της COVID-19:

  • Οι άνθρωποι που ζουν με HIV αρρωσταίνουν πιο σοβαρά και παρουσιάζουν υψηλότερη συννοσηρότητα λόγω COVID-19 από ό,τι οι υπόλοιποι
  • Στα μέσα του 2021, οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV δεν είχαν πρόσβαση σε εμβόλια COVID-19
  • Μελέτες από την Αγγλία και τη Νότια Αφρική διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 μεταξύ των ανθρώπων με HIV είναι διπλάσιος από τον κίνδυνο που διατρέχει ο γενικός πληθυσμός
  • Η υποσαχάρια Αφρική φιλοξενεί τα δύο τρίτα (67%) των ατόμων που ζουν με HIV, ωστόσο τα εμβόλια COVID-19 που μπορούν να τους προστατέψουν δεν φτάνουν αρκετά γρήγορα
  • Μέχρι τον Ιούλιο 2021, λιγότερο από το 3% των ανθρώπων στην Αφρική έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19.

Τζο Μπάιντεν: «Προς τιμήν όλων όσοι έχουν χαθεί»

Στο ίδιο πενλυμα ήταν και η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με αφορμή τα 40 χρόνια από τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα AIDS:

«Παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμη. Προς τιμήν όλων αυτών που έχουμε χάσει και όλων όσοι ζουν με τον ιό – και των ανιδιοτελών φροντιστών υγείας, των υποστηρικτών και των αγαπημένων τους που έχουν επωμιστεί το βάρος αυτής της κρίσης – πρέπει να αφιερώσουμε εκ νέου τον εαυτό μας στη μείωση των λοιμώξεων HIV και των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS. Πρέπει να συνεχίσουμε

να ενισχύουμε τους ερευνητές, τους επιστήμονες και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, στη φροντίδα και στη θεραπεία για κάθε κοινότητα – ιδίως για τις κοινότητες των έγχρωμων και την κοινότητα LGBTQ+.

Και πρέπει να δείξουμε ηθική ηγεσία για να εξαλείψουμε το στίγμα και τις διακρίσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκείνοι που ζουν με τον HIV, αφιερώνοντας εκ νέου τον εαυτό μας στη συνέχιση του ζωτικού έργου της εξάλειψης αυτής της επιδημίας μια και καλή».

40 χρόνια μετά…

40 χρόνια μετά… Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί συνολικά από τον HIV και 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με τον HIV/AIDS. Στην Ελλάδα οι διαγνώσεις στο τέλος του 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τις 19.000 από την αρχή της επιδημίας. Ο συνολικός αριθμός των HIV διαγνώσεων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που είχαν διαγνωστεί στην Ελλάδα έως τις 31/12/2020 και έχουν καταχωρισθεί στο αρχείο HIV/AIDS του ΕΟΔΥ μέχρι την 09/03/2021 ανέρχεται σε 18.710. Οι 15.441 (82,5%) ήταν άνδρες, 3.228 (17,3%) ήταν γυναίκες, ενώ για 41 άτομα (0,2%) το φύλο δεν δηλώθηκε.

Δείτε ακόμα

«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»

Θάνος Πλεύρης: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Κώστας Μπακογιάννης. 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Μάριος Κ. Λαζανάς: Μια μακρά και γενναία πορεία που συνεχίζεται.

Νίκος Δέδες: Προσπάθεια ορατότητας και καταγραφής

Μάνος Σιφονιός: Εισαγωγή σε 40 χρόνια ιστορίας

Θεωρίες για τον HIV και το AIDS

To AIDS στον κόσμο πριν το 1981

AIDS: Μια φωτογραφία σταθμός

AIDS: Οι «Νυχτερίδες» στην Ελλάδα.

1981–1990 AIDS: Πανικός και προκατάληψη

AIDS: Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας

1991–2000: Φως από το βαθύ σκοτάδι

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Η ιστορία

2011–2020: Παλιές και νέες προκλήσεις ενόψει